© Sebastian Steveniers

Deals met bouwpromotoren leveren Antwerpen 23 miljoen euro op

De stedenbouwkundige lasten die Antwerpen en andere gemeenten met bouwprojecten overeenkomen, doen bij experts vragen rijzen over transparantie, onafhankelijkheid en willekeur. 'Het systeem creëert de indruk van achterkamerpolitiek.'

Bart Brinckman en Matthias Verbergt

Paaitaks

Deals met bouwpromotoren leveren Antwerpen 23 miljoen euro op

9 december 2017 Bart Brinckman en Matthias Verbergt, foto: Sebastian Steveniers

De stedenbouwkundige lasten die Antwerpen en andere gemeenten met bouwprojecten overeenkomen, doen bij experts vragen rijzen over transparantie, onafhankelijkheid en willekeur. "Het systeem creëert de indruk van achterkamerpolitiek."

In kaart: besliste stedenbouwkundige lasten door de stad Antwerpen (2015 - 2017)

De afgelopen weken werden de vermeende banden tussen het Antwerpse stadscollege en Land Invest Group breed uitgesmeerd. Land Invest en andere grote bouwpromotoren hebben gemeen dat ze in ruil voor een bouwvergunning stedenbouwkundige lasten betalen aan de stad.

De afgelopen twee jaar leverden die lasten, die bedoeld zijn als compensatie voor de voordelen die de aanvrager krijgt uit de vergunning en de extra taken waarmee de overheid wordt opgezadeld, Antwerpen 23 miljoen euro op. Dat blijkt uit Antwerpse begrotingstabellen die De Standaard kon inkijken.

Uit onderzoek blijkt dat steden en gemeenten steeds vaker steeds hogere stedenbouwkundige lasten opleggen. Vaak zijn ze een welgekomen inkomstenbron. Maar het systeem zelf staat op juridisch wankele benen, zeggen experts.

Zo zijn niet enkel de onderhandelingen tussen de overheid en de eigenaar die aan de lasten vooraf gaan allerminst doorzichtig, hetzelfde geldt voor de uiteindelijke uitkomst daarvan en het precieze bedrag. Bovendien heeft de stad door de financiële impact van stedenbouwkundige lasten als vergunningverlenende overheid tegelijk het petje van belanghebbende partij en rechter op.

"Transparant kan je het niet noemen", zegt Jan Beleyn, een advocaat en docent gespecialiseerd in de materie. "Het creëert op zijn minst de indruk van achterkamerpolitiek. Burgers zien dat vergunningen worden verleend, terwijl de overheid cadeaus krijgt."

Het Antwerpse stadsbestuur belooft het systeem aan een evaluatie te onderwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER