Direct naar artikelinhoud
Jeruzalem

Opnieuw rellen in Jeruzalem: verscheidene Palestijnen opgepakt

Rellen in Oost-Jeruzalem deze namiddag.Beeld Martijn Lauwens

In Oost-Jeruzalem kwam het deze namiddag tot confrontaties tussen betogende Palestijnse jongeren en Israëlische militairen. Verschillende Palestijnen werden daarbij opgepakt.

en

Een demonstratie op de derde Palestijnse ‘dag van woede’, tegen de beslissing van Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als Israëlische hoofdstad, werd aan het begin van het geplande traject tegengehouden. De betogers, vooral tienerjongens en jonge mannen, wilden tot aan de Damascuspoort marcheren, maar botsten al in Salah Ad-Din Street, een centrale (winkel)straat in Oost-Jeruzalem, op Israëlische troepen. 

Die laatsten chargeerden verschillende keren tot enkele honderden meters ver in de straat, waarbij ze de betogers uiteendreven. Er waren verschillende luide knallen te horen. Palestijnen gooiden op hun beurt met stenen en flessen naar de militairen en staken afvalcontainers in brand.

Verschillende Palestijnen werden opgepakt, soms vielen de militairen winkels binnen om op zoek te gaan naar hun doelwit.

Opnieuw rellen in Jeruzalem: verscheidene Palestijnen opgepakt
Beeld Martijn Lauwens

Ook in de Palestijnse steden Hebron, Tulkarem en in de buurt van Ramallah werden vandaag confrontaties gemeld tussen Palestijnen en Israëlische troepen. 

Macron en Erdogan willen heroverweging Amerikaanse beslissing

Turkije en Frankrijk zullen samenwerken om Donald Trump ervan te overtuigen zijn beslissing over Jeruzalem te heroverwegen. Eerder deze week erkende de Amerikaanse president Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. 

Zowel Frans president Macron als zijn Turkse collega Erdogan zijn het erover eens dat de beslissing van Trump "onrustbarend is voor de regio". De twee leiders zouden hierover telefonisch contact gehad hebben, zo meldde een Turkse presidentiële bron aan persagentschap Reuters. 

Verder maakte de Palestijnse president Mahmoud Abbas bekend geen overleg te houden met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence tijdens diens bezoek aan de regio. Er zal bij uitbreiding ook geen enkel contact plaatsvinden tussen Palestijnse functionarissen en de Verenigde Staten, aldus buitenlandminister Riyad Al-Maliki.