Akkoord over onbelast bijverdienen oogst onmiddellijk kritiek: “Een vroeg, maar vooral vergiftigd kerstgeschenk”

© BELGA

Het akkoord over het Zomerakkoord was nog geen dag oud of de storm aan kritiek stak weer de kop op. Zelfstandigenorganisaties NSZ en Unizo hebben het over “minieme aanpassingen” aan de regeling voor onbelast bijverdienen. Ze vrezen voor oneerlijke concurrentie met zelfstandigen en kleine ondernemingen. “Dit is een heel vroeg, maar vooral een vergiftigd kerstgeschenk.”

Arnout Gyssels

LEES OOK (N+). 500 euro bijverdienen per maand: hoe kan dat?

De federale regering had het kunnen weten. De kritiek van het middenveld was de voorbije weken niet mals voor de regeling voor onbelast bijverdienen. Toch voerde ze maar één uitzondering in op de regel: voor de zorgsector. Een dag na het akkoord haalden zelfstandigenorganisaties NSZ en Unizo snoeihard uit.

Hun boodschap is duidelijk: deze regeling leidt onvermijdelijk tot oneerlijke concurrentie voor de zelfstandigen. “De federale regering zal hierdoor zorgen voor een pak extra bedrijven in moeilijkheden en faillissementen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dit is een vroeg, maar vooral vergiftigd kerstgeschenk.” Ze bekijkt of ze stappen kan ondernemen.

Haar collega Johan Bortier, de waarnemend gedelegeerd bestuurder van Unizo, reageert ook erg teleurgesteld. “We hebben heel concreet uitgelegd hoe dit zal leiden tot oneerlijke concurrentie met zelfstandigen en kleine ondernemingen in tal van sectoren.” Vooral het bijverdienen via erkende onlineplatformen baart hem zorgen. “De regering onderschat welke oneerlijke concurrentie dit betekent voor schilders, elektriciens, loodgieters, tuinonderhouders, taxichauffeurs, traiteurs, fitnesscentra, IT-consultants, en zo meer.”

“Ondoordacht”

Ook uit andere hoek komt de kritiek weer opzetten. Frank Vandenbroucke ondertekende mee de open brief van Beweging.net tegen de maatregel. Daarin trok het vroeger ACW hard van leer tegen de maatregel, in het bijzonder tegen de deelplatformen. Een kritiek die hij nu herhaalt. “Het is onvoorstelbaar dat de regering dergelijke ondoordachte regeling doorvoert en zich niets aantrekt van de vele constructieve kritiek die van alle kanten kwam.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen