© HBVL-lezers

Sneeuw in Limburg: gladde wegen, afgelaste wedstrijden en problemen bij De Lijn

Zondag trekt een actieve storing over ons land, eerst met sneeuw, vanaf de Franse grens, geleidelijk overgaand in regen. Op verschillende plaatsen in ons land is het gevaarlijk glad op de weg. Ook in Limburg is de eerste sneeuw gevallen en dat zorgt onmiddellijk al voor enkele problemen.

Zondags is het zwaarbewolkt met vanaf de Franse grens sneeuw, die geleidelijk overgaat in regen. Op verschillende in Limburg begon het zondagochtend omstreeks 9 uur te sneeuwen. Ook in de rest van het land, vooral in het Westen, ligt er zondagmorgen een wit laagje. Voor het hele land geldt code oranje voor gladde wegen. In de nacht van zaterdag op zondag is er wel preventief gestrooid.

Na de middag krijgen we opklaringen, die echter nog afwisselen met regenbuien. In de Ardennen zijn eerst nog wat winterse buien mogelijk. In de voormiddag blijft het nog koud, maar met de passage van de neerslagzone stijgt de temperatuur snel tot rond 2 graden in de Hoge Venen, tot 6 of 7 graden in Laag- België en tot 8 graden aan zee.

‘s Nachts zijn er eerst nog opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden waaruit lokaal nog een winterse bui kan vallen. In de Ardennen is een sneeuwbui mogelijk. De minima liggen tussen -1 graad in de Hoge Venen en +3 graden aan zee, met waarden rond +1 graad in het centrum.

Rukwinden

Maandag trekken een depressie en een vrij actieve storing over ons land. Het wordt dus zwaarbewolkt met perioden van regen. De maxima liggen tussen 1 en 6 graden. Vooral ‘s avonds neemt de wind toe en zijn er rukwinden mogelijk tot 70 km/uur aan zee en in Hoog- België.

Dinsdag krijgen we afwisselend buien en opklaringen. Ten zuiden van Samber en Maas is er meer bewolking en valt de neerslag als sneeuw of smeltende sneeuw. Woensdag en donderdag trekken nieuwe neerslagzones, vergezeld van een stevige wind, over ons land.

Afgelaste wedstrijden

Door de hevige sneeuwval worden momenteel meerdere Limburgse wedstrijden afgeschaft. Zo was de organisatie van de loopwedstrijd ‘De Bestorming van Alden Biesen’ genoodzaakt om het evenement te staken. “Onmogelijk om een veilig parcours te garanderen”, klonk het. Ook alle zondagmatchen in het provinciaal voetbal werden afgelast.

De voetbalmatch tussen STVV en Zulte Waregem gaat voorlopig wel door zoals gepland. Ook de basketbalmatch van Limburg United zal starten om 15.00 uur.

Problemen met het openbaar vervoer

De Lijn meldt dat de sneeuwval en het vertraagde verkeer in Limburg voor heel wat hinder zorgt voor het busverkeer. In de hele provincie rijden de bussen momenteel met vertragingen van 15 tot 30 minuten. De hinder is voelbaar op alle buslijnen in Limburg.

De kans bestaat dat de vertragingen nog oplopen, ook door het verkeer dat nu overal vertraagd verloopt. Wel blijven alle buslijnen rijden. Wie aan de halte staat, moet echter rekening houden met een wat langere wachttijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer