© Twitter

Brusselse politie reageert op foto politievoertuig met Catalaanse vlag: “Sfeer was ludiek”

De Brusselse politie was zich niet bewust dat het controverse zou uitlokken door donderdag een politievoertuig te tooien met een Catalaanse vlag. Een Spaans Europarlementslid had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om die reden op Twitter een neofascist genoemd.

jdb

Donderdag manifesteerden volgens de politie ongeveer 45.000 Catalanen en hun sympathisanten in Brussel. Op sociale media doken beelden op van Belgische politiewagens waar een Catalaanse vlag aan vastgemaakt was. De politiezone erkent nu dat de politievoertuigen neutraal moeten zijn, maar zegt dat de sfeer zo ludiek was dat ze de controverse niet door hadden.

Spaans Europarlementslid Pilar Ayuso Gonzalez van de Partido Popular noemde minister Jan Jambon om die reden “een onafhankelijke en neofascistische Vlaming” die bevriend is met de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

Jambon hoopt nu op een vorm van excuses of afkeur van partijgenoten in het Europees Parlement . De Partido Popular van Gonzalez hoort samen met onder meer CD&V tot de EVP-fractie in het Europees Parlement. Jambon noemt de uitspraak “totaal van de pot gerukt” en “niet ernstig”.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER