Direct naar artikelinhoud
Politiek

Peter Dedecker (N-VA) stopt met politiek

Peter Dedecker (N-VA)Beeld BELGA

Hij legde in zijn eentje het Arco-schandaal bloot, maar nu is het tijd voor iets anders. In 2019 stopt federaal parlementslid Peter Dedecker (N-VA) met politiek. 'Ik wil meer met technologie bezig zijn.'

"Ik mis het om een nerd te zijn", lacht Dedecker, wanneer hij zijn beslissing toelicht. In 2010 werd hij op zijn 27ste verkozen als parlementslid voor N-VA. Dedecker, burgerlijk ingenieur van opleiding, was toen bezig met zijn doctoraat. "Ik heb alles laten vallen voor de politiek, maar het is altijd blijven kriebelen om met technologie bezig te zijn", zegt Dedecker. Zijn beslissing komt als een verrassing. "Mensen dachten dat ik voluit voor Gent zou gaan. Ze hebben nog geprobeerd mij te overtuigen, maar uiteindelijk begrepen ze mijn beslissing."

Zijn parlementair mandaat zal hij volledig uitdoen, maar Dedecker zal niet meer op een lijst staan. Laat hij de Gentse N-VA dan niet in de steek? "Ik zal nog altijd mee campagne voeren in 2018", belooft hij.

Dedecker is vooral bekend als de man die het Arco-schandaal aan het licht bracht. De oorspronkelijke deal, waarbij de overheid de 800.000 gedupeerden zou terugbetalen, werd intussen verworpen. In het Zomerakkoord besliste de federale regering dat Beweging.net, het vroegere ACW, 200 miljoen euro zal bijdragen aan het vergoeden van de slachtoffers. 400 miljoen komt van de belastingbetaler via de verkoop van Belfius. Nochtans heeft N-VA lang gezworen dat er "geen euro belastinggeld" gebruikt mocht worden.

Teleurgesteld in de politiek of de partij is Dedecker naar eigen zeggen niet - "integendeel" -, al vindt hij dat de politiek er niet vrolijker op geworden is. "Dat heeft mijn beslissing versterkt. Je moet als politicus op de toppen van je tenen lopen. Alles is tegenwoordig verdacht."