maandag 11 december 2017 - Atletiek
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Nafi Thiam kreeg haar vijfde Gouden Spike. BELGA

nafi thiam wint Gouden spike

Blijven blokken in België

Nafi Thiam won afgelopen weekend voor de vijfde keer de Gouden Spike als beste Belgische atlete. In tegenstelling tot haar collega’s traint ze bewust in de Belgische kou, want tussen de trainingen en de prijsuitreikingen door wachten haar straks nog de examens op de unief.

“We stonden dit weekend ’s ochtends op de piste in Luik. We hebben geprobeerd, maar er lag ijs op de piste. Niet makkelijk dus.” Coach Lespagnard doet het relaas van de recente trainingen. Op naar de indoorpiste dus, lekker warm in zaal trainen? Wel, dat is net het probleem, want in de buurt van Luik, waar Thiam op een appartement woont, is er geen indoorpiste. Lespagnard: “We leven op hoop. Over enkele jaren is een nieuwe indoorzaal in Louvain-la-Neuve klaar.”

Geologie

Waarom traint ze in deze periode niet in ideale omstandigheden? Omdat ze er zelf voor kiest. Thiam heeft nog andere dingen aan haar hoofd dan medailles of records. Ze zit in volle blok en de examens wachten. Ze is begonnen aan het eerste deel van haar derde jaar geologie in Luik.

Thiam: “Toch wil ik dit leven niet overhoopgooien. Het is niet gezegd dat ik beter zou presteren als ik altijd op stage zou zijn, meer zou trainen en niet zou studeren. Ik wil niet alleen een diploma achter de hand hebben, ik voel me net het beste bij deze combinatie. De universiteit geeft mij het tegengewicht dat ik nodig heb..”

En ze stort zich met dezelfde gedrevenheid op haar studies als op haar sport. “Ook daarin is ze perfectioniste”, zegt haar moeder Danièle Denisty. “Als mama kruis ik nog iets meer mijn vingers dat het ook op de unief lukt. Gelukkig haalt ze daar even goede punten als op de piste.” Bij de mannen ging Philip Milanov met de Gouden Spike naar huis. (hjb)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws