Justitie, politie en sociale inspectiediensten binden samen de strijd aan tegen sociale fraude

Vanaf 1 januari zullen justitie, politie en sociale inspectiediensten beter samenwerken om fraude aan te pakken. Staatssecretaris voor fraudebestrijding Philippe De Backer wil sociale fraude – denk maar aan zwartwerk of mensenhandel – in zijn geheel aanpakken. "Sociale fraude is vaak maar het topje van de ijsberg. Louche zaken, die alle regels aan hun laars lappen, zijn vaak een dekmantel voor grotere misdrijven die het daglicht niet mogen zien", laat De Backer weten aan VRT NWS. 

Vooral in de grote steden wil staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) de strijd tegen de sociale fraude opvoeren. De bedoeling? Meer en gerichtere controles en alle controles op hetzelfde moment. Via een protocol zullen politie, justitie en de sociale inspectiediensten complexe zaken beter kunnen aanpakken. Gegevens zullen ook beter uitgewisseld kunnen worden.

In grote steden – Als Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Hasselt en Luik - staan er zo al 200 controles gepland. De Backer werkte voor het nieuwe protocol samen met de kabinetten van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Ook de procureur-generaal van Luik Christian De Valkeneer – bekend van het dossier rond de Bende van Nijvel – werkte mee. 

De Backer: "Sociale fraude vaak maar het topje van de ijsberg"

"Lokaal gemengde teams zijn cruciaal voor de aanpak van fraude in grote steden”, laat De Backer weten. Maar volgens hem is sociale fraude vaak maar het topje van de ijsberg. “Louche zaken, die alle regels aan hun laars lappen, zijn vaak een dekmantel voor grotere misdrijven die het daglicht niet mogen zien."

"Wanneer er zwartwerk of schijnzelfstandigheid wordt vastgesteld in louche zaken in grote steden is dat vaak het topje van de ijsberg en schuilen er grotere constructies achter, tot terrorisme en mensenhandel. Dan moeten we snel kunnen optreden. Daarom schakelen we ook justitie en politie in om zaken op te sporen, de (internationale) netwerken erachter in kaart te brengen, te vervolgen en ook te beboeten."

De Backer wil heel streng optreden tegen fraudeurs die zich van slechte wil tonen: zij zullen hun zaak moeten sluiten. "Eerlijke handelaars moeten een kans krijgen en oneerlijke handelaars moeten we heel streng aanpakken."

Wanneer er zwartwerk of schijnzelfstandigheid wordt vastgesteld in louche zaken in grote steden is dat vaak maar het topje van de ijsberg.

Philippe De Backer - staatssecretaris voor fraudebestrijding

Meest gelezen