Vier Belgische ministers van Energie sluiten samen energiepact

De vier ministers die in BelgiĆ« bevoegd zijn voor energie (Vlaams, Brussels, Waals en federaal) hebben samen een energiepact gesloten. Daarin staat dat BelgiĆ« vasthoudt aan een kernuitstap in 2025. HetĀ energiepact bepaalt het energiebeleid in ons land tot 2050.

Eerste uitgangspunt van het energiepact is de kernuitstap in 2025.Ā  Die uitstap werd wettelijk vastgelegd in 2003 en opnieuw bevestigd in het federale regeerakkoord van 2014. Toch ligt de sluiting van de kerncentrales enorm gevoelig voor de Vlaamse en federale regering, want N-VA heeft op voorhand verklaard minstens twee kernreactoren langer te willen openhouden. De partij vreest dat elektriciteit anders veel te duur wordt en dat de bevoorradingszekerheid in het gedrang komt.Ā 

De vraag is dus of N-VA het energiepact mee gaat goedkeuren. Als dat niet zo is, zou dit tot een regeringscrisis kunnen leiden op federaal en Vlaams niveau.Ā Ā 

Het energiepact hoeft niet in de parlementen te worden goedgekeurd. Het is een visietekst die nadien moet worden omgezet in concrete wetten en decreten.Ā Ā 

"Het wordt tijd om te beslissen"

Waals minister van Energie Jean-Luc Crucke (MR) zegt dat er over de kernuitstap geen harde discussies zijn gevoerd in de discussies tussen de vier energieministers. "De kernuitstap staat gewoon in het regeerakkoord. Dat is al lang beslist", zegt hij aan VRT NWS.

"Ik weet dat er in Vlaanderen mensen zijn die twijfelen over een kernuitstap. Maar je kan altijd twijfelen. Het is tijd om beslissingen te nemen. Dit dossier is zo belangrijk en als we nu niet beslissen, komt het er nooit van."

N-VA: "We zien weinig cijfers in dit pact"

N-VA-energiespecialist Bert Wollants zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat het regeerakkoord helemaal niet de facto een kernuitstap voorschrijft in 2025. "Er staat letterlijk dat er enkel een kernuitstap kan komen als er geen gevaar is voor de energiebevoorrading en als het op een veilige, duurzame en betaalbare manier kan."

"Er is zelfs een correctiemechanisme voorzien", aldus Wollants. Een kernuitstap is voor hem dus nog geen besliste zaak. "De discussie moet nog gevoerd worden. Als ik mij niet vergis, hebben de ministers niet het mandaat gekregen om te beslissen wat ze willen. Er zitten nog andere partijen in de regering en die moeten dit mee goedkeuren."

"Als ik het energiepact doorlees, zie ik veel ambitie maar weinig cijfers. Wij willen eerst alle cijfers op tafel. We gaan geen beslissing nemen zonder dat we weten wat dit gaat kosten. Het is makkelijk om nu iets te beslissen, als de rekening pas achteraf komt."Ā 

Groen is hoopvol

In een reactie blijft oppositiepartij Groen voorzichtig, maar hoopvol: "Het is wachten op de eigenlijke teksten en de goedkeuring door de regeringen. We hebben heel wat jaren moeten aandringen. Maar nu lijken ook andere partijen samen met ons 'ja' te zeggen tegen de kernuitstap en een doorbraak van hernieuwbare energie. Die kans moeten we grijpen. Het is hoog tijd. Hopelijk zegt ook N-VA duidelijk ja tegen deze belangrijke beslissingen, zodat we eindelijk aan de energietoekomst kunnen beginnen te werken", klinkt het.

Meest gelezen