ABVV plant nationale staking in februari

Rudy De Leeuw © Belga Image

De socialistische vakbond ABVV heeft plannen om in de eerste week van februari een nationale staking te organiseren tegen het regeringsbeleid.

Het federaal comité van de vakbond heeft een actie- en communicatieplan aangenomen, met daarin de optie om in de eerste week van februari een algemene en nationale staking te organiseren. De vakbond gaat nu zijn achterban raadplegen over het voorstel, om dan op een nieuw federaal comité – op 23 januari – een definitieve beslissing te nemen.

De plannen zijn gericht tegen het, volgens de vakbond, asociale beleid van de federale regering. Een belangrijk element daarbij is de pensioenproblematiek. De verschillende plannen van de regering omtrent de pensioenen – bijvoorbeeld het pensioen met punten, de zware beroepen of de eenheid van pensioen – vormen een doorn in het oog van het ABVV.

‘Terwijl de vennootschapsbelasting daalt en de vermogenden financiële cadeaus krijgen, wordt de sociale zekerheid uitgehold. En de sociale zekerheid, dat zijn de pensioenen’, klinkt het bij de vakbond.

Of er effectief zal wordt gestaakt in februari, zal dan ook mee worden bepaald 19 december. Het vakbondsfront komt dan in Brussel op straat tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. ‘De opkomst van die betoging en hoe de regering zal reageren op dat signaal, zullen meespelen in de definitieve beslissing van het federaal comité’, aldus woordvoerder Daan Nelen.

Partner Content