Ex-Optima-topman Jeroen Piqueur begrijpt niet "waarom hij na anderhalf jaar plots de cel in moet"

© ID/ photo agency

Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, is aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Ook zijn kinderen Ruben en Rebecca Piqueur zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Tot onbegrip van Piquer, die niet begrijpt waaarom hij na anderhalf jaar plots de cel in moet. Het gaat om aanhoudingen in het onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank, waarbij er sprake is van misbruik van vennootschapsgoederen.

Pascal Dendooven

Jeroen Piqueur werd in de nacht van maandag op dinsdag urenlang ondervraagd door de Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens, en dinsdagmorgen onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Piqueur betwist de beschuldigen en begrijpt niet waarom hij na anderhalf jaar plotseling in de cel moet. Dat werd vernomen bij zijn advocaat Raf Verstraeten.

Verstraeten treedt op voor vader en zoon Piqueur, maar niet voor de dochter. "Jeroen Piqueur betwist de strafrechtelijke verwijten die hem worden gemaakt. Hij zal klaar zijn om daarover een grondig debat te voeren voor de rechtbank, maar hij begrijpt niet dat nu sprake zou zijn van hetgeen de wet vereist om iemand aan te houden, namelijk een volstrekte noodzakelijkheid voor de openbare veiligheid. Hij zal dus de aanhouding betwisten", zegt Verstraeten.

Jeroen, Ruben en Rebecca Piqueur verschijnen vrijdag voor de raadkamer in Gent, die zal beslissen over hun verdere aanhouding.

Contactverbod met Jeroen Piqueur

Optima Bank werd op 15 juni 2016 failliet verklaard door de Gentse rechtbank van koophandel. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen voert een onderzoek naar de ondergang van de Optima Bank, nadat de Nationale Bank aanwijzingen van strafrechtelijke inbreuken overmaakte.

Het team van onderzoeksrechter Serlippens was de jongste weken en maanden bezig stelselmatig voormalige bestuurders van de failliete bank op te pakken voor verhoor. Dat gebeurde tot nu toe in alle discretie. Noch de bestuurders, noch het gerecht zelf liepen ermee te koop.

De bestuurders werden na verhoor vrijgelaten. Van sommigen is geweten dat daar voorwaarden aan werden gekoppeld. Zo mochten ze geen contact meer hebben met Piqueur. Daardoor kon minstens één voormalig Optima-kopstuk niet verder aan de slag in het vastgoedbedrijf van Piqueur, waar hij op de loonlijst staat. Het gerecht heeft ook al minstens één hoger kaderlid aan de tand gevoeld dat geen directielid en dus ook geen bestuurder van de bank was. Gisteren was het dus de beurt aan Jeroen Piqueur en twee van zijn kinderen.

Luxueus leven

Zoon Ruben Piqueur komt in beeld als voormalig bestuurder van Optima Bank, terwijl dochter Rebecca Piqueur bestuurder was van Imaco. Dat is de vennootschap waarlangs Jeroen Piqueur ervan verdacht wordt zich te hebben verrijkt ten nadele van Optima Bank. Piqueur zelf zei dat de betaling van 600.000 euro per jaar de tegenprestatie was voor allerlei managementdiensten.

Jeroen Piqueur hield er zoals bekend een luxueuze levenswandel op na. Zijn Rolls-Royce Phantom en zijn 43 meter lange jacht, de Rubeccan, illustreerden dat. Het gerecht heeft die boot aan de ketting laten leggen.

De onderzoekers gaan na of er strafrechtelijke inbreuken zijn gebeurd bij Optima. Er wordt gesproken over mogelijk misbruik van vennootschapsgoederen. Dat onderzoek heeft uitlopers tot in Spanje. Er zou ook naar het vastgoed worden gekeken. De onderzoekers hebben na het faillissement van Optima Bank de dossiers van een aantal klanten opgevraagd. Het bedrijfsmodel van Jeroen Piqueur was gericht op de verkoop van Luxemburgse levensverzekeringen én beleggingen in vastgoed.

Beschermd tegen schuldeisers?

Piqueur is vandaag – net als zijn zoon Ruben – nog aan de slag als gedelegeerd bestuurder van het voormalige Optima Global Estate, dat is herdoopt in YES (Your Estate Solution). YES werkt onder bescherming tegen schuldeisers en zit in moeilijk vaarwater.

Toch opent de aanhouding van vader Piqueur "recuperatiemogelijkheden voor de burgerlijke partijen". Dat stelt advocaat Geert Lenssens, die een twintigtal gedupeerden die op rekeningen bij bij Optima Bank ongeveer 7 miljoen euro hadden staan vertegenwoordigt. "Het verwondert me niet dat het zover komt. We hebben al een twintigtal burgerlijkepartijstellingen in die zaak. We hebben klacht neergelegd, maar hebben nog geen inzage in het dossier gehad. We zijn niet over één nacht ijs gegaan in dit dossier en ik denk dat het gerecht zijn werk nu heel grondig doet. De burgerlijke partijen hebben de laatste jaren ook veel meer impact op een onderzoek, in de zin dat ze zelf ook onderzoeksmaatregelen kunnen vragen aan de onderzoeksrechter."

Het is nog niet duidelijk welke nieuwe elementen er opgedoken zijn na de melding anderhalf jaar geleden van de Nationale Bank aan het parket Oost-Vlaanderen. "De Nationale Bank heeft een grondig onderzoek ingesteld, maar dat zit niet in het strafrecht. Het strafrechtelijke luik zit nog in de fase van het onderzoek maar het gerecht doet hier zijn werk. Het geeft ook een hint dat er zaken niet correct gebeurd zijn en dat opent recuperatiemogelijkheden. Mijn cliënten zijn ook een burgerlijke procedure gestart tegen de bestuurders, en de Nationale Bank is daarbij ook in het bad getrokken. De burgerlijke zaak zal wel moeten wachten op de strafrechtelijke", stelt Lenssens.

Doofpotoperatie?

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen geeft nog altijd geen verdere informatie. Ook het Gentse parket-generaal, dat het onderzoek naar de failliete Optima Bank opvolgt, geeft geen commentaar. De Gentse procureur-generaal Erwin Dernicourt had vorig jaar beslist om de zaak "heel nauwgezet op de voet te volgen, om te vermijden dat allerlei geruchten de essentie van de zaak doen vergeten".

Zo ging Jeroen Piqueur er meer dan een jaar prat op dat hij na de ondergang van de bank nooit ondervraagd werd door het gerecht, wat geruchten deed ontstaan over een doofpotoperatie. Het parket gaf geen commentaar op het lopende onderzoek en Piqueur stelde altijd dat de Nationale Bank verantwoordelijk was voor het faillissement. Volgens Piqueur moesten er vragen gesteld worden bij het perslek bij de Nationale Bank en "de verklaringen van de FOD Financiën bij monde van de heer Adyns die het faillissement aankondigde, een kleine week voorafgaand aan het faillissement".

Het parket stelde bij de behandeling van de fiscale zaak wel dat Piqueur een beroepsverbod moest krijgen, zodat hij geen bestuurder van een vennootschap meer kon zijn. "De organisatie van de fraude en de lange periode ervan getuigen van zijn criminele ingesteldheid en een gebrek aan respect voor zijn medemens in deze samenleving", oordeelde de correctionele rechtbank, die Jeroen Piqueur drie jaar beroepsverbod oplegde.

Omdat hij in beroep ging, werd dat opgeschort. Piqueur kondigde vorig jaar aan dat hij zich ging terugtrekken als gedelegeerd bestuurder van de vastgoedpoot Optima Global Estate, intussen omgedoopt tot Your Estate Solution, maar uit gegevens van het Staatsblad blijkt dat hij herbenoemd is als gedelegeerd bestuurder tot de algemene jaarvergadering in 2018.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen