Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Nikon viert zijn 100e verjaardag in hoge resolutie

Nikon viert zijn 100e verjaardag in hoge resolutieBeeld Nikon

Nikon blikt terug op zijn honderdjarig bestaan, maar werpt tegelijk een blik in de toekomst. En dat beeld van de toekomst is er één in hoge resolutie en van voortdurende innovatie. Een overzicht van de vernieuwende geschiedenis van de fotografiegigant.

Nieuwe marktspeler

Japan, 25 juli 1917. Drie fabrikanten die kwaliteitsvolle lenzen voor microscopen willen produceren, gaan een fusie aan. Zo ontstaat Nippon Kogaku, dat na een tweede fusie in 1946 met het merk Ikon van Zeiss, de naam Nikon krijgt. Sinds 1917 brengen beroeps-en amateurfotografen dankzij Nikon en hun foto’s 100 jaar geschiedenis in beeld. Ontdek ze hier of op Instagram dankzij de wedstrijd en de hashtag #LookBackAtNikon

In beeld

De oorlogen van de 20e eeuw hebben een invloed gehad op de geschiedenis van Nikon. In eerste instantie vormt de vraag vanuit het militaire milieu de aanzet om zich te specialiseren in verrekijkers, zoekers, periscopen, afstandsmeters en, vanaf 1930, de fotografische industrie. Vanaf 1945, na de Tweede Wereldoorlog, gaat Nikon fototoestellen vervaardigen voor het grote publiek. De Koreaanse oorlog hijst de Japanse fabrikant in de eregalerij van de fotografie dankzij de verslaggeving van reporters van de internationale pers (denk aan David Douglas Duncan), gewapend met camera’s in pocketformaat en hooggevoelige filmrolletjes. Hun foto’s versterken de reputatie van het merk, ook vandaag nog.

Kaleidoscoop

De kracht van beelden neemt exponentieel toe wanneer Nikon in de jaren 1960 historische partner wordt van de NASA. Het materiaal ontpopt zich tot hoofdrolspeler in de verovering van de ruimte via het Apollo-maanprogramma tot de versnelde beelden die vandaag geschoten worden vanuit het internationale ruimtestation. Van de maan tot de aarde ontsnapt niets aan de spitstechnologie van de Japanse producent.

Optiek

Van de microscoop tot de telescoop, van de allernieuwste reflexcamera D850 tot de Coolpix, Nikon genereert miljarden onmisbare foto’s om de wereld rondom ons beter te delen, te voelen, te begrijpen, te laten evolueren en haar diversiteit en schoonheid te laten zien.

Nieuwigheid

Op een eeuw tijd is Nikon uitgegroeid tot het merk van de veeleisende beroepsfotograaf, maar ook dat van het grote publiek dat in 1997 door Nikon getrakteerd werd op de eerste compacte digitale camera: de Coolpix 100. Voor zijn 100e verjaardag pakt Nikon uit met de D850, een toestel dat velen beschouwen als de ‘beste reflexcamera ooit’. Nikon wil altijd het verschil maken en kijkt de toekomst diep in de ogen.

Nikon viert zijn 100ste verjaardagBeeld Nikon
De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel