© Joris Herregods

Ringland: “Deze studie is niet ernstig”

“Dit is niet het einde van Ringland, maar wel het failliet van de MER-procedure.” Zo reageert Ringlandbezieler Peter Vermeulen aan deredactie.be op het uitlekken van het milieueffectenrapport (Plan-MER), dat vernietigend is voor de verkeersoplossing van Ringland.

JoRo

Het plan-MER, opgesteld door het onafhankelijke studiebureau Transport&Mobility Leuven (TML), velt een uiterst kritisch advies over de verkeersafwikkeling van Ringland. Die zou tot langere files leiden, verwarrende weefbewegingen veroorzaken en alle druk op de Kennedytunnel leggen.

De studie van TML bevat volgens Vermeulen echter “ernstige fouten”. De oprichter van Ringland kon het plan-MER al een tijd geleden inkijken en had intussen een repliek van zo’n 40 pagina’s klaar. Dat de studie nu naar buiten komt, zonder dat er met zijn opmerkingen rekening werd gehouden vindt Vermeulen “verbijsterend”.

Zo heeft Vermeulen bedenkingen bij het uitgangspunt dat het verkeer op de Antwerpse Ring met 20 procent zal toenemen. Zonder zo’n drastische toename van het verkeer in de stad spreken we van een heel ander verhaal, stelt Vermeulen.

Dat Ringland tot ernstige problemen met de doorstroming zou leiden spreekt hij tegen. Ook weerlegt hij dat het systeem van gescheiden tunnels voor doorgaand en lokaal verkeer voor verwarring zou zorgen bij de gebruikers.

Vermeulen blijft strijdvaardig achter zijn project staan en spreekt van “het failliet van de MER-procedure”. De bodem wordt niet onder Ringland vandaan gehaald en dat zullen experten ook aantonen, stelt hij.

De verschillende partijen zetten alvast hun overleg voort met de overkappingsintendant.

Ouwe film

Volgens Wim van Hees, de bezieler van actiegroep Ademloos, kadert dit uitlekken van de studie in een strategie om Ringland in diskrediet te brengen en Oosterweel er door te duwen. “Dit past in dezelfde stragie als tot nu toe werd toegepast op alle burgervoorstellen. Ouwe film”, zo schrijft hij op Twitter. Gezondheidexpert Wouter de Arrazola De Oñate treedt hem daar in bij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER