Zes ongevallen per maand tijdens vernieuwd praktisch rijexamen

In de eerste negen maanden van 2017 zijn er bij het afleggen van het praktisch rijexamen categorie B (voor personenwagens) 73 ongevallen geregistreerd. In de periode na 1 juni, toen het vernieuwd rijexamen van start ging, daalde het aantal ongevallen wel van acht tot zes per maand.

Voor het praktisch examen moet de kandidaat-bestuurder voortaan zes manoeuvres onder de knie hebben. Op de dag van het examen moet de kandidaat twee manoeuvres - die willekeurig worden gekozen - foutloos uitvoeren. Daarnaast dient hij aan te tonen over bijkomende vaardigheden te beschikken, zoals zelfstandig rijden naar een op voorhand aangegeven bestemming en een risicoperceptietest afleggen waaruit blijkt dat hij alle potentiële gevaren op de weg tijdig kan herkennen en daarop correct reageren.

Ondanks die bijkomende voorwaarden waren er in de drie maanden die volgden op de invoering van het nieuwe rijexamen minder aanrijdingen per maand. Het ging bijna telkens om kleine materiële schade, zoals krassen op het koetswerk, schade aan de spiegel of een deuk in de bumper. In één geval was er wel grote materiële schade. Na één van de ongevallen kampte de examinator met nekpijn. Ook de 47 aanrijdingen in de eerste vijf maanden van 2017 resulteerden bijna steeds in kleine materiële schade.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen