© EVA

Kerst voor veggies: toegankelijke alternatieven voor de kalkoen

Het voorbije jaar was woelig wat onze voeding betreft. Eerst waren er de eieren met fipronil en sinds september zit rood vlees in het verdomhoekje van de nieuwe voedingsdriehoek. Bovendien is de vleesconsumptie tussen 2012 en 2016 nergens anders in Europa zo snel gedaald (16,7 procent!) als in Belgie. Nu de feestdagen eraan komen, leidt dat in jouw keuken misschien tot enige twijfel. Want wat zet je wel op tafel als je deze ingrediënten wil mijden? Nena Baeyens van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) tipt toegankelijke gerechten.

vwh

Bij EVA merken ze, ondanks het gebrek aan cijfermateriaal, een toenemende interesse voor alternatieve feestmaaltijden. “In veel families zitten tegenwoordig mensen die vegetarisch of vegan willen eten. Het is te vroeg om te zeggen dat het klassieke kerstdiner wordt geschrapt door de hele familie, maar er is wel een verschuiving. Het plantaardige aanbod groeit ook in restaurants, waardoor de vraag nog meer stijgt”, zegt Baeyens. Op basis van die subtiele trend, stelden we een gezond feestmaal samen dat de traditionele kerstkalkoen waardig vervangt.

Bij het aperitief: witloofbootjes

Nodig

- enkele stronkjes witloof (reken drie per gast)- smeerbaar veggie beleg of paté. Denk aan hummus, een crème op basis van linzen, pittige mousse van wortelen, enzovoort. Maak de belegjes zelf, of koop ze in de bio- of gewone supermarkt.

Zo maak je het

1. Vul de witloofblaadjes met een mesje op koffielepel met de spread.

© EVA

Voorgerecht : Bonenmousee en dillepestovoor 8 personen

Nodig

Voor de mousse

- 400 g witte bonen (gekookt)- 4 teentjes knoflook- 2 el tahin- 1 el citroensap- 2 el vloeibare groentebouillon- peper en zout

Voor de dillepesto

- 2 el olijfolie- 4 el fijngehakte dille- 1 el fijngehakte amandelen- 1 el kappertjes- 1 teentje knoflook- peper en zout

Zo maak je het

1. Bak de knoflook even aan in een klein beetje olijfolie.2. Mix de uitgelekte bonen met de gebakken knoflook, de tahin, het citroensap, de kappertjes en de groentebouillon.3. Kruid af met peper en zout.4. Stamp in een vijzel dille en amandelen met olie tot een smeuïge pesto.5. Breng op smaak met peper en zout.6. Verdeel de bonenmousse over kleine glaasjes. Doe er wat dillepesto over. Werk af met een halve soepstengel en een klein takje dille

Tip: Peulvruchten zijn een fantastische bron van eiwitten en ijzer die vaak vergeten wordt als mensen meer plantaardig willen eten. Ze zijn bovendien heel makkelijk te gebruiken als smeersels. Goedkoop en verrassend. Als je niet aan je gasten verklapt dat ze bonenmousse eten, zullen ze het wellicht niet eens merken. Te weinig? Combineer met de witloofbootjes en ga voor groentenchips als aperitiefhapje.

© EVA

Voorgerecht 2: Oesterzwammen met crème van knolselder, veenbessencompôte en pindahazelnootcrumbleVoor 8 personen

Nodig

Zo maak je het

- 1000 g oesterzwammen- 1600 g knolselder- 4 el plantaardige boter- 480 ml sojamelk- 2 el nootmuskaat- 600 g veenbes (vers of diepvries)- 300 g rietsuiker- 480 ml rode wijn- 2 el kaneel- 2 tl chilipoeder- peper en zout naar smaak- 520 g bloem- 400 gram pindakaas- 400 g koude boter in blokjes- 150 g hazelnoten- 2 el sojasaus- 4 el ahornsiroop

Zo maak je het

1. Zet de veenbessen, rietsuiker, rode wijn, kaneel en chilipoeder in een pannetje op het vuur en laat zacht sudderen gedurende een half uurtje tot je een mooie compote krijgt.2. Snijd de knolselder in blokjes en kook tot ze helemaal gaar zijn. Mix met 2 el boter, 1 cup melk en 1 el nootmuskaat tot een zachte crème. Kruid af met peper en zout.3. Wrijf de bloem, pindakaas en de boter tussen je vingers fijn tot een kruimelig deeg. Voeg een halve cup gehakte hazelnoten, 2 el ahornsiroop en een 1 el sojasaus toe, meng alles goed en spreid mooi uit op bakpapier. Rooster in de oven gedurende 20 minuten. Hussel na tien minuutjes eens alles door elkaar.4. Scheur de oesterzwammen in twee en bak ze in een hete pan met olijfolie tot krokant goudbruin. Smaak af met peper en zout.5. Dresseer een bord met een lepel van de crème en een lepel veenbessen (Make that Jackson Pollock!). Werk af met de gebakken oesterzwammen en wat kervel of ander fris groen.

Hoofdgerecht: Gelakte tofu, gnocchi van zoete aardappel met rozemarijn, spruitjes en mosterd-kerrieolieVoor 8 personen

Nodig

- 800 g tofu (niet tuk op tofu? Vervang door sojaspiesjes (Greenway) of veggie kipstukjes (vegetarische slager in de supermarkt)- 400 g kleine spruitjes- 4 grote zoete aardappelen (bataat)- 350 g T00 bloem (heel fijne pastabloem)- 50 g kikkererwtenbloem- 2 takjes rozemarijn (de blaadjes fijngesnipperd)- 2 tl mosterd- 2 tl kerriepoeder- 2 dl druivenpitolie (of een andere neutrale olie)- 4 cm gember (fijngesnipperd)- 2 teentjes knoflook (fijngesnipperd)- 6 lente-uitjes (fijngesnipperd)- 8 el ketjap- 4 el shoyu- 2 el ahornsiroop- 2 el sesamolie

Zo maak je het

1. Maak een marinade met de ketjap, de shoyu, de agavesiroop en de sesamolie. Snijd de tofu in plakjes van 1,5 cm en steek ze (eventueel) uit in ringen. Bestrijk de tofu aan alle zijden met de marinade en laat minstens 1 uur marineren in de koelkast.2. Verpak ondertussen de zoete aardappelen in aluminiumfolie en gaar ze in circa 30 minuten in een oven van 200°C.3. Neem de zoete aardappelen uit de oven en verwijder de schil (of schep ze leeg met een eetlepel). Plet tot een puree en meng er het kikkererwtenmeel en de helft van de bloem door. Voeg nu bloem toe tot je een niet kleverig deeg bekomt. Breng op smaak met peper en zout en meng er tot slot de fijngesnipperde rozemarijn door.4. Verdeel het deeg in 2 delen en rol elk deel uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lange cilinder. Snijd de cilinders in stukjes van 1 cm en rol er balletjes van.5. Rol de balletjes over de achterzijde van een vork om het typische gnocchi patroon te geven.6. Breng een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook en pocheer de gnocchi portie per portie. Ze zijn gaar wanneer ze komen bovendrijven. Laat de gnocchi afkoelen op een ingeoliede schaal.7. Breng opnieuw een pan gezouten water aan de kook en kook de spruitjes beetgaar in circa 5 minuten. Verfris ze onmiddellijk in ijswater om de mooie kleur te bewaren.8. Mix de druivenpitolie met de mosterd en de kerrie en zeef.9. Giet een scheut mosterd-kerrieolie in een ovenschaal en doe hierin de spruitjes en de gnocchi van zoete aardappel. Zet de schaal circa 10 minuten in de oven tot de gnocchi en de spruitjes lichtjes kleuren.10. Strijk de marinade van de tofu en bak aan beide zijden goudbruin in een pan met wat olie. Voeg de gember, knoflook en lente-uitjes toe en bak kort mee. Voeg nu de marinade toe en wentel de tofu voorzichtig door de marinade.11. Verdeel de tofu over de borden, schik er de zoete aardappelgnocchi en de spruitjes bij en werk af met wat groen en de mosterd-kerrieolie.

Tip: Mensen weten niet goed hoe ze lekker kunnen koken als het vlees er niet is als startpunt. Maar probeer eens te vertrekken vanuit de groenten. Dit gerecht vervangt het vlees voortreffelijk en leidt tot een verzadigend gevoel. Tofu, op basis van sojabonen, bevat alle eiwitten en aminozuren die je nodig hebt. Let wel: kruid goed af of marineer, want tofu heeft van nature een heel neutrale smaak. Zoete aardappelen bevatten meer vitaminen dan de gewone varianten en je kan er evenveel mee maken, van kroketten tot puree. Spruiten zijn momenteel in hun seizoen en extra lekker.

© EVA

Dessert: Appeltaart met pecan en karamelVoor 8 personen (kan je helemaal op voorhand maken)

Nodig

Voor het kruimeldeeg

- 2 el koolzaadolie- 6 el water- 2 el suiker- (zee)zout- 170 g boter op kamertemperatuur- 300 g bloem

Voor de appels

- 6 appels- 1 tl kaneel- 4 el suiker- 1 el bloem- 60 g gebroken pecannoten

Voor de karamelsaus

- 400 g suiker- 200 g boter- 240 ml kokosmelk- 1 tl zeezout

Zo maak je het

1. Warm de oven voor op 200°C.2. Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg behalve de bloem in een kom. Voeg nu beetje per beetje de bloem toe, terwijl je blijft mengen. Neem het deeg uit de kom en kneed verder tot je een mooi glad deeg hebt. Rol het deeg uit en leg het in een taartvorm. Prik gaatjes in het deeg met een vork en bak het blind voor gedurende 15 min.3. Snijd ondertussen de appels in stukjes of sneetjes en doe ze in een kom. Voeg hier de kaneel, suiker en bloem aan toe en meng alles goed door elkaar met dje handen tot alle appelstukjes bedekt zijn met de kruiden.4. Leg de appeltjes op het deeg en bestrooi met de pecannoten. Zet de taart terug in de oven voor 20 minuten.5. Terwijl de appeltjes in de oven zitten maak je de karamelsaus. Smelt de suiker in een kookpannetje op een heel laag vuur. Blijven roeren tot de suiker is gesmolten. Pas dan kan je de boter eraan toevoegen. Blijf roeren tot de boter gesmolten is. Voeg voorzichtig de kokosmelk toe terwijl je blijft roeren. Zet het vuur iets hoger tot de saus dikker wordt en voeg dan het zout toe. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.6. Wanneer de appeltjes klaar zijn giet je de helft van de karamel erover. Zet de taart terug in de oven voor een 10-tal minuten. Garneer eventueel met een bolletje ijs.

© EVA

Meer honger? Je kan ook een bijgerecht maken. Een tafel met beetje van alles, is wel leuk en uitnodigend. Vooral als er ook kinderen aan tafel zitten. Check hier gezonde side dishes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer