thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

Van geen ellebogen naar geen smartphone op tafel: waarom we onze kinderen opnieuw etiquette moeten aanleren

Etiquette aanleren aan kinderen oubollig en voorbijgestreefd? Niet als je het aan Brigitte Balfoort en Valerie Van Dycke vraagt. Etiquetteconsultant en auteur Balfoort brengt vandaag het boek 'Etiquettebijbel voor kinderen' uit. Van Dycke startte recent nog met kinderworkshops etiquette in 'The Finishing School' in Brugge. "Er wordt gezegd dat kinderen geen manieren hebben. Maar hun ouders zijn even erg."

19 reacties

  • Nico Herbots

    6 jaar geleden
    Hier gaan we weer. Generaliseren is ook onbeleefd. En dom. Wat in mijn moeder haar jonge tijd werd beschouwd als 'kattekwaad', daarvoor beland je nu in een jeugdinstelling. Bij mijn pa thuis hadden ze 14 kinderen en een boerderij. Ma en pa hadden bijgevolg nooit tijd. De oudste kinderen hebben de jongsten 'grootgetrokken' zoals ze zelf zeggen. Bokes maken, aankleden, naar school brengen, wassen, slapen doen, ... en spelen deden ze op straat of in het bos.
  • Glen Van Bruyssel

    6 jaar geleden
    Ik doe niets anders als mijn gasten proberen manieren bij te brengen. Met als resultaat een snaf en een beet,daar sta je dan. Vroeger een goede lap rond uw oor,en ik ben daar zeker niet slechter van geworden.
  • Annick Vandenbrande

    6 jaar geleden
    Ik ben zelf opgevoed op internaat, dus strenger dan vele kunnen dromen. Maar aub, dankjewel, graag gedaan, zit ook in mijn kinderen en ik ben er fier op. Dank je mama, voor het lekker eten. Mijn hart smelt.
  • Jean De Grande

    6 jaar geleden
    "jonge, hippe ouders van rond de 30 à 40 jaar, die het zelf erg druk hebben". Dat zijn de klanten van nu. Zelf hun kinderen opvoeden, daar hebben ze geen tijd voor. Het is ver gekomen.
  • Johnny L Verhoeven

    6 jaar geleden
    Neem je pet af binnenshuis en zeker aan tafel.