© Korea Central TV

Verraadt deze foto per ongeluk dat Noord-Korea een atoombom heeft?

De Noord-Koreaanse televisie heeft mogelijk ‘per ongeluk’ onthuld dat het land al veel langer dan gedacht atoomwapens bezit. Tijdens een reportage is een foto te zien van Kim Jong-Il, de vader van huidig leider Kim Jong-Un, die mogelijk één van eerste Noord-Koreaanse atoombommen inspecteert. Opvallend is dat het regime die foto nooit eerder deelde.

adm

Een reportage over de conferentie van de Noord-Koreaanse wapenindustrie viel bij experts niet enkel op door de feestelijke toon, maar vooral door een nooit eerder vertoonde foto. Hoewel het plaatje slechts enkele seconden in beeld komt, is deze wel verontrustend. De foto toont Kim Jong-Il, de Noord-Koreaanse leider die zes jaar geleden overleed, die een miniatuur atoomwapen inspecteert.

© Korea Central TV

Als de foto echt is werd deze vermoedelijk tussen 2006 en 2009 genomen. Het plaatje hangt tussen andere foto’s van “Noord-Koreaanse nucleaire succesverhalen”, onder meer schaalmodellen van allerlei raketten. De consensus onder experts is dat het apparaat wel degelijk de vorm heeft van een atoomwapen, al lijkt de foto verdacht hard op recentere foto’s van Kim Jong-Un terwijl hij een waterstofbom inspecteert.

Photoshop?

Het is dus niet onmogelijk dat er Photoshop aan te pas kwam of dat de ‘atoombom’ op de foto nep is. Volgens de BBC beschikte het land toen niet over de kennis en technologie om een atoomwapen zo compact te maken. Overigens is het niet de eerste keer dat Noord-Koreaanse staatstelevisie ‘per ongeluk’ militaire geheimen onthuld. Afgelopen augustus waren plannen voor onbekende types raketten te zien op beelden van een bezoekje van de grote leider aan een militaire basis. Tot dan wisten onderzoekers en Noord-Korea-watchers niet dat het land over dat type kruisraketten beschikte.

© Photo News

Volgens Shea Cotton, onderzoeker aan het James Martin Centre for Nonproliferation Studies, is deze onthulling geen ongeluk, maar ook geen doelbewuste daad. “Volgens mij kan het de Noord-Koreanen weinig schelen”, klinkt het aan News.com.au. Volgens hem was het land toen wel in staat nucleaire wapens compact genoeg te maken. “Kim Jong-Il stond aan het roer van de eerste twee Noord-Koreaanse nucleaire tests, ze beschikten toen over zulke wapens en vermoedelijk waren ze ongeveer die grootte.” Ontwapeningsactivist John Hallam treedt hem bij. Volgens hem is de bom op de foto “consistent met wat we nu weten over het kernprogramma van de DPRK (Noord-Korea nvdr.)”.

Niet enkel nucleaire dreiging

Intussentijd blijft de wereld het Koreaanse schiereiland met argusogen bekijken. Afgelopen week groeide de angst dat de Noord-Koreanen mogelijk biologische wapens gaan produceren. Dat werd onthuld tijdens een “bedrijfsbezoek” van Kim Jong-Un aan een pesticidefabriek. In die productiehal staat (veel te) geavanceerde machinerie die gebruikt kan worden voor de productie van dodelijke biologische wapens. Het land zou niet over zulke machines mogen beschikken omdat die machines vallen onder het internationale wapenembargo tegen Noord-Korea.

Overigens blijven de Noord-Koreanen oorlogsretoriek spuien. “De enige vraag die nog rest: wanneer zal de oorlog uitbreken?”, aldus een woordvoerder van het regime aan de staatstelevisie. In Noord-Korea zelf worden de verschillende atoom- en raket-testen op gejuich onthaald. De conferentie, waar de foto van de voormalige leider met de ‘bom’ te zien was, staat gekend als een saaie formaliteit, maar nu was het een uitbundige viering. Tijdens de conferentie werden generaals en wetenschappers gedecoreerd voor hun nucleaire successen. Aan het einde van de ceremonie sprak Kim Jong-Il de aanwezigen toe en zei dat het land “de nucleaire slagkracht (van Noord-Korea nvdr.) moet vergroten qua kwaliteit en kwantiteit en nog meer wapens moet produceren.”

Tot slot denken experts dat deze “victorie” zo fel in de verf wordt gezet omdat het land momenteel gebukt gaat onder zware voedseltekorten na de mislukte oogst.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer