Direct naar artikelinhoud
Defensie

Belgisch leger breidt aanwezigheid in Mali, Irak en Afghanistan uit

Een Belgische helikopter in Gao, Mali.Beeld BELGA

Het Belgische leger breidt volgend jaar zijn aanwezigheid in Mali, Irak en Afghanistan uit. De strijd tegen terrorisme blijft de focus van de buitenlandse operaties.

In Mali heeft België nu de leiding over de Europese trainingsmissie voor het Malinese leger (EUTM). Eind januari neemt Spanje het commando over. Van de 175 Belgen die aan die missie deelnemen, zullen er dan nog een twintigtal overblijven.

Aan de VN-missie in Mali (Minusma), die de stabiliteit in het land moet verhogen, zullen dan weer meer Belgen deelnemen. De 15.000 blauwhelmen werken nu onder het commando van de Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck. Volgend jaar zouden er bijna 200 Belgische militairen aan die missie deelnemen. Er komt versterking van een peloton (40 mensen) uit Heverlee, dat gespecialiseerd is in waarnemings- en verkenningsopdrachten. Er komen ook twee NH90-transporthelikopters (hun eerste inzet sinds de aankoop in 2007) met 50 mensen en een C-130 transportvliegtuig met zowat 65 soldaten.

Generaal Jean-Paul Deconinck.Beeld VRT

Belgische militairen zullen ook actief zijn in opleidingsmissies in andere landen van de Sahel die af te rekenen hebben met jihadisten: Niger, Mauritanië, Burkina Faso. Het Belgisch leger gaat ook in Tunesië meewerken aan de strijd tegen terreur.

In Irak verdubbelen de Belgen hun aanwezigheid in een trainingsoperatie van 54 naar 105 mensen. In Afghanistan komen er 40 verkenners bij de nu al 60 mensen die er aan een NAVO-opleidingsmissie meewerken.

De missie van de F-16's tegen IS loopt over enkele weken af. Dan nemen de Nederlandse gevechtsvliegtuigen die taak over. De Nederlandse vliegtuigen zullen wel mee bewaakt worden door dertig Belgische soldaten.