Lokale Syrië-ronselaar sponsorde ISIS-beul, al zegt hij zelf dat geld bedoeld was “voor arme Albanese families”

© bfs

© bfs

© bfs

© bfs

© bfs

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een netwerk van zes, voornamelijk Sint-Niklase, Syriëronselaars, -sponsors en -strijders, moest donderdag voor de rechter verschijnen. Spilfiguur Kastriot M. (25) uit de Beekstraat versluisde geld naar een Antwerpse ISIS-beul in Syrië.

Bert Foubert

Terreurgroep ISIS was in december van vorig jaar plots heel dichtbij. De federale politie viel toen na maandenlang onderzoek binnen in het huis van de Kosovaar Kastriot M., in de Beekstraat in Sint-Niklaas. De man wiens broer twee jaar eerder als Syriëstrijder was gesneuveld, bleek nauwe banden te onderhouden met de terreurgroep.

Uit het gerechtelijk dossier bleek dat hij een rechtstreekse lijn had met de commandant van de Balkan-eenheid van ISIS. Daarnaast bracht hij lokale Syriëstrijders in contact met smokkelaars om hen vanuit Turkije de Syrische grens over te helpen. Zijn eigen woning in Sint-Niklaas deed dienst als onderduikadres voor Kosovaarse ISIS-soldaten.

Spiegelschrift

De man kon volgens het parket ook gelinkt worden aan een Kosovaarse Facebookaccount die bekend stond voor het rekruteren van Syriëstrijders. Tijdens een huiszoeking werden bij M. onder meer salafistische lectuur en boodschappen in spiegelschrift gevonden.

Kastriot M. bleek ook de man te zijn die zorgde voor de financiering van lokale ISIS-strijders die aan het Syrische front zaten. Zo versluisde hij onder meer 9.000 euro naar de intussen gesneuvelde Antwerpse ISIS-beul Arben I. De man was te zien in een onthoofdingsvideo en werd in België aangeklaagd wegens terroristische moord.

Het geld dat Kastriot M. hem bezorgde, was hem toevertrouwd door de moeder en zus van Arben I. Beiden staan ook terecht in de zaak.

Echtgenote zonder hoofddoek

Tijdens het verhoor door rechtbankvoorzitter Vincent Roelants beweerde Kastriot M. dat hij alleen maar nobele intenties had met het geld. “Ik hielp er arme Albanese families mee”, zo hield hij vol, ondanks de tegenstrijdige verklaring van de andere beklaagden. “Ik wist helemaal niet dat het geld bestemd was voor Arben I.”, klonk het.

Op de vraag van de rechter waarom hij na zijn opsluiting aan zijn vrouw de opdracht had gegeven om alle bestanden op zijn smartphone en laptop te wissen, had Kastriot M. ook een pasklaar antwoord. “Ik was bang dat ze foto’s zouden vinden waarop mijn echtgenote te zien is zonder hoofddoek.”

Geen gedachten lezen

Kastriot M. wordt er nog van verdacht de vliegtuigtickets van Syriëstrijders te hebben betaald. Dat was het geval bij Mahid D. (28) uit Sint-Niklaas. Die man was samen met zijn Marokkaanse vriendin richting Turkije getrokken in een mislukte poging om van daaruit de grens met Syrië over te steken.

Mahid D. verklaarde formeel dat Kastriot M. hem in de grensregio met de juiste mensen in contact zou brengen, maar zelf ontkende M. dat. “Mahid vertelde dat hij daar met vakantie wou gaan”, beweerde Kastriot M. “Ik kon zijn gedachten niet lezen.”

Tijdens de volgende zitting komt het openbaar ministerie aan het woord. Dan zal ook duidelijk worden welke straf de beklaagden boven het hoofd hangt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen