© HBVL

Waar of niet waar? "Groenten en fruit eten maakt gelukkig"

Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Dr. Marleen Finoulst

Fact

Zonnig weer, je favoriete liedje op de radio horen, een knuffel van je lief krijgen of een promotie op je werk. Het zijn dingen die je gelukkig kunnen maken. En volgens een nieuw onderzoek kunnen groente en fruit ook toegevoegd worden aan dat lijstje.

Check

In Australië hebben wetenschappers meer dan 12.000 proefpersonen gedurende enkele jaren jaarlijks bevraagd over hun eetpatroon, gezondheid en leefomstandigheden. Uit analyse van deze enquêtes blijkt dat het eten van fruit en groente je duidelijk gelukkig maakt. Zo zou je tevredenheidsgevoel toenemen per extra peer of tomaat, en dat tot acht porties per dag. Wie eerst bijna geen fruit of groente eet en dan overschakelt naar een regime van bijvoorbeeld acht appelen of wortels per dag, ervaart na twee jaar een geluksgevoel dat zelfs vergelijkbaar is met het vinden van een baan na lange tijd werkloos te zijn, zo klinkt het. Maar klopt dat ook?

De studie waarop de uitspraak gebaseerd is, is een zogenaamd longitudinaal onderzoek. In zo’n onderzoek worden de deelnemers over een langere periode gevolgd, in dit geval meerdere jaren. In deze periode is drie keer aan mensen gevraagd hoeveel groente en fruit ze aten en evenveel keer hoe tevreden en gelukkig ze zich voelden. De onderzoekers hielden ook rekening met de invloed van andere factoren die het geluksgevoel kunnen beïnvloeden, zoals opleiding, gezinssituatie, inkomen, eet- en drinkpatroon. Dit maakt de resultaten nog betrouwbaarder.

Op zich is deze studie, met zeer veel deelnemers, grondig uitgevoerd. Bovendien waren de resultaten zowel voor het gevoel van tevredenheid als voor het gevoel van geluk gelijkluidend en was er sprake van een dosis-response relatie: hoe meer groente en fruit men at, hoe groter de toename van tevredenheid en geluk. Het contrast waarover het effect gaat is zeer groot. Om een toename van geluksgevoel te hebben vergelijkbaar met het vinden van een baan, zou men in plaats van één portie groente en fruit maar liefst acht porties per dag moeten eten. Dit is een enorme verandering van het eetpatroon.

Eet je minder extra groente en fruit dan zal ook het effect op je geluksgevoel minder groot zijn. Hoeveel minder? Dat is niet duidelijk. Tot slot bekeken de onderzoekers of mensen die in 2007 meer groente en fruit aten in 2009 ook meer geluk rapporteerden. Dit bleek inderdaad het geval. In het artikel worden mogelijke theorieën die dit effect zouden kunnen verklaren uit de doeken gedaan, maar dat is nog koffiedik kijken.

De hamvraag is natuurlijk, wat is de kip en wat het ei? Zo is het bijvoorbeeld aannemelijker dat mensen die zich goed voelen, meer fruit en groente eten dan wie niet goed in zijn vel zit. Enkele jaren geleden toonde een andere studie, die we hier ook op de korrel namen, aan dat mensen die depressief zijn, meer koekjes eten. De conclusie luidde toen dat koekjes eten depressief maakt. De kans dat het omgekeerde waar is, is nochtans waarschijnlijker: eerst ben je somber gestemd en vervolgens eet je meer koekjes. Alleen haal je met zo’n conclusie de krantenkoppen niet.

40% waar

Het eten van meer groente en fruit lijkt gevoelens van geluk en tevredenheid te verhogen, maar het omgekeerde lijkt ons aannemelijker: hoe beter mensen zich in hun vel voelen, hoe gezonder ze eten, en dus ook hoe meer groente en fruit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer