Professor Jan Tollenaere deed  antisemitische uitspraken in 'Kinderen van de Collaboratie' op Canvas. Het fragment was ook te zien in 'De Afspraak'.
Volledig scherm
Professor Jan Tollenaere deed antisemitische uitspraken in 'Kinderen van de Collaboratie' op Canvas. Het fragment was ook te zien in 'De Afspraak'. © VRT

"Ik heb er veel gekend als profiteurs, als parasieten ook": Joodse gemeenschap geschokt door uitspraken prof. Jan Tollenaere in 'Kinderen van de collaboratie'

Enkele uitspraken van prof. Jan Tollenaere in het Canvas-programma 'Kinderen van de collaboratie' hebben kwaad bloed gezet bij de Joodse gemeenschap. Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) reageert vandaag "geschokt" en betreurt dat Canvas een podium bood aan Tollenaere om "het gedachtegoed van zijn vader verder uit te dragen en te vergoelijken".

82 reacties

  • Mario Tersago

    6 jaar geleden
    Waarom moet men altijd, iemand zijn uitspraken veralgemenen en persoonlijk opnemen? Iedereen trekt alles uit zijn intentionele context. Het kan toch zijn dat deze professor destijds enkele joodse mensen heeft gekend en dat deze van slechte wil waren of uit eigenbelang handelde? Is het daarom het gehele joodse ras? Man man.. Context, een begrip dat weinigen begrijpen me dunkt.
  • Pedro Gonzalez

    6 jaar geleden
    Och ja, het kon niet anders of de N-VA krijgt mede de schuld aan de gebeurtenissen van 70 jaar geleden. In ALLE partijen zowel in Vlaanderen als in Wallonië vind je nu nog nakomelingen van collaborateurs van tijdens de oorlog, wat dat soms ook moge geweest zijn. Als er met twee maten werd gemeten in wie wel of niet collaboreerde is dit een sprekend voorbeeld.
  • DIRK JULIUS VANDESSEL

    6 jaar geleden
    Kennelijk zijn er enkelen bij die geshokeerd zijn van "Vrijheid van Meningsuiting" als die anders is dan de hunne. Zou Noord-Korea, Iran of Israel hun een aards paradijs lijken ?
  • Kurt Nowe

    6 jaar geleden
    Heb je iets geleerd? Nog altijd niets geleerd?
  • Guy van daele

    6 jaar geleden
    Los van het gedachtegoed van deze man: veel respect voor de serene reactie van Claude Marinower (in de afspraak) ;