Direct naar artikelinhoud
Sociale media

Waarom de bereikbaarste burgemeester van België Facebook opzegt

Facebook.

Burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) van Zelzate is sociale media beu en last een pauze in. Vreemd, aangezien hij werd verkozen tot meest bereikbaarste burgemeester van het land. Dat schrijft Het Laatste nieuws.

"Met pijn in het hart neem ik afscheid van Facebook", zegt burgemeester Frank Bruggeman. Toch is het een bewuste keuze. De burgemeester heeft Facebook altijd gezien als het perfecte communicatiemiddel met zijn volk. "Het is laagdrempelig en je bereikt er op zeer korte tijd veel mensen mee. Helaas is er ook een zeer grote keerzijde. Heel wat mensen misbruiken het om ongefundeerde kritiek te spuien of zelfs om mensen te kraken. De laatste tijd werd er heel vaak de man en niet de bal gespeeld."

Bruggeman heeft in ruil een spreekuur in het gemeentehuis ingelast waar mensen problemen kunnen komen voorleggen of mensen mogen hem ook gewoon aanspreken op straat. "Dat is een enorm succes sinds ik weg ben van Facebook. Wekelijks zie ik meer dan dertig burgers. De reacties die ik daar krijg, zijn veel minder zuur dan op sociale media."

Burgemeester Frank Bruggeman.

Facebookdorp

Socioloog Ignace Glorieux zegt dat Facebook ons plaatst in een groot traditioneel dorp waar het geroddel nog sterker wordt uitvergroot. "Eens je iets verkeerd zegt, regent het reacties", zegt Glorieux, "Als publiek figuur vang je eens zoveel wind."

"Mensen worden harder wanneer ze alleen achter een scherm zitten," vertelt Glorieux. "In een echt gesprek houden ze zich veel meer in. Die afstand maakt mensen zelfzekerder, maar tegelijk worden ze ook een stuk onmenselijk."

Bruggeman geeft Facebook niet volledig op: ooit plant hij wel eens om terug te komen, maar hij wil nu "een duidelijk signaal geven".