Bewoners verontwaardigd: “Nieuwe vuurtoren? Daar gaat ons mooie uitzicht”

© mvn

Provinciebedrijf Westtoer kent een subsidie van 225.000 euro toe voor de bouw van een uitkijktoren op de zeedijk in Wenduine. Maar de twaalf meter hoge vuurtoren van kunstenaar Guillaume Bijl valt bij omwonenden niet in goede aarde. “Er werd nooit om onze menig gevraagd”, klinkt het.

Dany Van Loo

De gemeentelijke dienst toerisme van De Haan diende eind december vorig jaar bij het autonoom provinciebedrijf Westtoer een subsidiedossier in voor de realisatie van een uitkijktoren in de vorm van een twaalf meter vuurtoren op het einde van de zeedijk in Wenduine. Westtoer wil met zijn project Horizon 2025 overal in West-Vlaanderen uitkijktorens en dito platforms realiseren. Zo werden er al enkele goedgekeurd en nu krijgt ook het dossier van De Haan groen licht. Er is in een subsidie van 225.000 euro voorzien en de gemeente wil maximum 100.000 euro bijpassen.

“Heel tevreden”

“Ik ben heel tevreden dat we dit zullen kunnen realiseren”, zegt schepen van Toerisme Marleen De Soete (Bewust ’12). “We hebben daarvoor overleg gepleegd met Heidi Ballet, curator van de kunsttriënnale aan zee Beaufort. We wilden daarmee de internationaal bekende kunstenaar Guillaume Bijl vragen of hij een uitkijktoren als kunstwerk kon uitwerken als blikvanger, en hij bleek daartoe bereid. Het schepencollege koos voor zijn ontwerp van een vuurtoren. Er is aan onze kust geen enkele vuurtoren toegankelijk voor het publiek.”

Het gevaarte, een groen-witte vuurtoren van twaalf meter hoog, komt dus op het einde van de zeedijk. Dat is dichtbij de surfclub, maar ook bij de appartementen aan de Manitobahelling.

En dat is niet naar de zin van de bewoners. “Er werd nooit naar onze mening gevraagd”, zegt een boze Albert Maerevoet. “En als deze plannen concreet worden, willen we daar een juridische procedure tegen instellen. We hebben trouwens al een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente en de provincie. Het zal een groot stuk van ons zeezicht afnemen.”

© if

Maerevoet begrijpt het standpunt van de gemeente niet. “Het bestuur protesteerde destijds tegen de komst van een energie-atol voor de kust omdat zoiets het uitzicht zou verstoren”, gaat hij verder. “En nu plaatsen ze een dergelijke constructie pal op de zeedijk. Er zijn in onze gemeente uitkijkplaatsen genoeg, zoals op de Spioenkop en de Wrakhoutbrug.”

Ook de oppositie heeft bedenkingen. “Is dit wel de beste plaats om zoiets ingrijpends te zetten?” vraagt gemeenteraadslid Wilfried Vandaele (N-VA) zich af. “Over smaak kan je discussiëren, maar ik vind de voorgestelde constructie echt niet origineel of mooi. En het kostenplaatje mag er ook wezen. In het dossier staat een raming van 402.000 euro.”

Schepen De Soete weerlegt die opmerking en stelt dat de toren met goedkopere materialen zal kunnen worden gebouwd dan die voorgesteld in het dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen