Hun hok was een verstevigde burcht, maar toch slaagde roofdier er nog in om negen ganzen dood te bijten

© ptb

© ptb

© ptb

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Negen dode ganzen. Dat is het resultaat van een roofdier dat het ganzenhok van Patrick ondanks de zware beveiliging toch binnenraakte. Het dier richtte er een ravage aan. “In totaal zijn de laatste jaren al 27 hennen doodgebeten. Buurtbewoners hebben hetzelfde probleem.”

Thijs Pattyn

Patrick Bourgois (57) woont al dertig jaar aan de Zonnebeekseweg in Ieper, maar heeft pas de afgelopen zes jaar last van een roofdier dat zijn kippen en ganzen aanvalt. Onlangs werden negen van de tien ganzen doodgebeten. “Ik ben enorm ontgoocheld, want met Kwak heb nog maar één gans over”, jammert Patrick.

“Ik kan geen nieuwe gans meer bijsteken, want die dieren moeten samen opgekweekt worden. Sinds 2011 zijn al 27 hennen doodgebeten. Ik verzorg die dieren uit liefhebberij en voor mijn kleinkinderen, die hen graag eens voederen. We zagen die mooie beestjes graag.”

Niet enige slachtoffer

Patrick versterkte zijn hok enkele jaren geleden nochtans tot een waar fort met prikkeldraad en een omheining van 2,5 meter hoog, die ook bovenaan het hok afsluit. “De draad zit zelfs tot tientallen centimeter in de grond. Toch slaagde het roofdier erin om eronder te graven. Wat kan ik hier nog tegen beginnen? Ik ben niet het enige slachtoffer. De dieren van mijn buren werden de afgelopen jaren ook doodgebeten tot ze besloten om geen kippen meer te houden.”

Het is voorlopig nog onduidelijk om welk roofdier het gaat. “Ik heb eens een vos gezien, maar nooit op heterdaad betrapt. Het kan ook om een steenmarter gaan. Om uitsluitsel te hebben, plaatste ik een camera in het hok.”

Opmars

Volgens Iepers milieuambtenaar Lieven Stubbe is de steenmarter de laatste vijftal jaar aan een opmars bezig in de streek. “Die diersoort is beschermd. Net als de vos, maar in deze periode van het jaar mag er wel gejaagd worden op die laatste. De jacht vergroot echter de kans op schade aan kleinvee. Wanneer vossen worden bejaagd, komen territoria vrij voor andere, meestal jongere vossen. Ze verdedigen minder de territoriumgrenzen en bezetten kleinere territoria. Hierdoor kunnen er meer vossen op eenzelfde oppervlakte leven. De jacht stimuleert ook de voortplanting en maakt dat vossen de grenzen van hun territorium verleggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen