Binnenkort kan u overal ter wereld Mort Subite drinken

© mvl

© dhh

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De kriek-, lambiek- en geuzebieren van Mort Subite uit Kobbegem zullen binnenkort overal in de wereld verkrijgbaar zijn. Heineken promoveert het Belgisch bier tot internationaal merk wegens de grote vraag naar deze specialiteit uit het Pajottenland.

Matthias Vanhamme

Heel de wereld is gek van de speciale kriek- en geuzebieren uit het Pajottenland. Bierreus Heineken heeft dat nu ook begrepen en promoveert het bier dat door brouwerij Mort Subite in Kobbegem wordt gebrouwen tot internationaal merk met wereldwijde verspreiding.

“De populariteit van de Mort Subite-bieren in het buitenland groeit al verschillende jaren. Na West-Europa hebben nu ook Oost-Europa en Rusland de smaak van de Kriek Lambic, de Witte Lambic, de Blonde Lambic en de Gueuze Lambic te pakken”, zegt meesterbrouwer Bruno Reinders.

Mort Subite zal nu net als speciaalbier Affligem, dat in Opwijk wordt gebrouwen, wereldwijd gelanceerd worden.

“Alken-Maes heeft zich dan ook goed voorbereid op die groeiende bierexport. Zo werden in de brouwerij in Kobbegem twee nieuwe biertanks geïnstalleerd”, zegt CEO Edwin Botterman. “Veel extra personeel zal er in Kobbegem echter niet aangenomen worden. In de brouwerij gaan we van drie werknemers naar zes. Daarnaast werd ook de marketingdienst versterkt.”

Heineken wil eerst de meest laagdrempelige Mort Subite-bieren met een laag alcoholpercentage aanbieden zoals de nieuwe kriek en de lambiek. Nadien zullen de oude lambiek en oude geuze volgen, want daar is in de Angelsaksische landen veel vraag naar.

Biertoerisme

De internationale ambities van Mort Subite verbazen Yves Panneels, bierkenner en uitbater van café ‘In de Verzekering tegen de grote dorst’ niet.

“Voor oude geuze is er belangstelling over heel de wereld”, zegt hij. “Zo is Lindemans al overal ter wereld verkrijgbaar en is het de laatste tijd ongelofelijk gegeerd in China. Oud Beersel exporteert dan weer naar de Verenigde Staten. Enkel Girardin richt zich meer op de lokale markt. Maar oude kriek en oude geuze hebben internationaal een uitstekende reputatie. Daar komt nog bij dat België gezien wordt als een echt bierland, waardoor de vraag nog steeds de productie overtreft. Veel brouwerijen investeerden de laatste jaren dan ook in grotere installaties of extra houten vaten voor het rijpingsproces.”

Vertrouwen

“Overal ter wereld leren ze het bier kennen waardoor ze geïnteresseerd geraken in de regio waar het gemaakt wordt. Het biertoerisme is dus enorm aan het stijgen in onze streek. Ook al is het een duurder product, er is vertrouwen in de markt. Oude geuze kan jarenlang bewaard worden, waardoor het zich een weg heeft gebaand in toprestaurants en -cafés”, besluit Panneels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen