zaterdag 16 december 2017 - Oudsbergen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Het jongetje van vijf kwam donderdagavond om in de Ophovenstraat. Zijn schoolgenootjes in Royke konden vrijdagochtend met al hun vragen terecht bij hun meesters en juffen. CN/BDW

Rouwexpert: “Belangrijk om kind de waarheid te vertellen”

Kleutertjes in Gruitrode rouwen om verlies van klasgenootje

Meeuwen-GruitrodeIn kleuter- en basisschool Royke in Gruitrode wordt met grote verslagenheid gereageerd op de dood van hun vijfjarige klas- en schoolgenootje. Het jongetje overleed donderdag nadat hij in de Ophovenstraat werd aangereden. “Alle juffen en meesters hebben vrijdagochtend in hun klasje tijd gemaakt om met de kleuters en de grotere kinderen te praten over het overlijden van hun klas- en schoolgenootje”, zegt directeur Wim Daniëls.

Ruben STEEGEN/Roger DREESEN

Het vijfjarige jongetje werd donderdag rond 16 uur in de Ophovenstraat, vlakbij zijn woning, voor de ogen van zijn moeder aangereden toen hij plots de straat wilde oversteken. Een voorbijrijdende auto kon de kleuter niet meer ontwijken. Het kind raakte levensgevaarlijk gewond en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Daar bezweek de jongen aan zijn verwondingen.

“Een vreselijke tragedie, uiteraard in de eerste plaats voor de familie”, zegt directeur Wim Daniëls van Vrije Basisschool Royke in Gruitrode. Het slachtoffer liep er samen met zijn twee jaar jongere zusje school en zat in de derde kleuterklas. “Ik heb de leerkrachten donderdagavond op de hoogte gebracht van het slechte nieuws”, zegt Daniëls, die het slachtoffer omschrijft als een “heel vrolijke kleuter”.

Vrijdagochtend kreeg het schoolpersoneel ondersteuning van de mensen van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. In samenspraak met het werd er vrijdag in elke klas stilgestaan bij het overlijden van de vijfjarige. “De meesters en juffen praten met de kindjes over wat er gebeurd is en luisteren naar hun vragen. Daarbij kunnen de leerkrachten een beroep doen op prenten- en leesboekjes die ons door het CLB ter beschikking zijn gesteld”, zegt de directeur.

Een vijfjarige zal de dood van een klasgenootje nooit meer vergeten, en daarom is het belangrijk er geregeld over te praten. Ook de komende jaren Manu KEIRSE Rouwexpert

 Bart Dewaele

Rouwhoekje

Professor en rouwexpert Manu Keirse van de KULeuven benadrukt hoe belangrijk het is om aandachtig naar de kleuters te luisteren en eerlijk met hen te communiceren. “Verbloem de waarheid niet, want dan zullen kinderen hun eigen, soms nog wredere versie bij elkaar fantaseren. Je moet kleuters correct informeren en goed luisteren naar de vragen waar ze mee zitten. Een vijfjarige begrijpt wel wat de dood is, maar heeft mentaal nog niet de capaciteiten om zo’n verlies te plaatsen. Daarom is het ontzettend belangrijk om een luisterend oor te bieden en hen met een gevoel van geborgenheid en warmte te omringen. Ze moeten zich veilig voelen zodat ze hun verdriet durven uiten”, zegt de rouwexpert.

Hoewel het goed is dat de school vandaag stilstaat bij het verlies, moet de herinnering aan hun overleden speelkameraadje ook de volgende weken, maanden en zelfs jaren levendig worden gehouden, vindt Keirse. “Een rouwhoekje met een foto van het slachtoffer leent zich daar prima voor. Een vijfjarige zal de dood van een klasgenootje nooit meer vergeten, en daarom is het belangrijk er geregeld over te praten. Ook de komende jaren, want een kind gaat op elke leeftijd anders om met de dood.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws