Direct naar artikelinhoud
Benoeming rechters

Polen op ramkoers met Brussel nu Senaat akkoord is met omstreden hervorming gerechtshof

Mensen demonstreren vrijdagavond voor het presidentiële paleis in Warschau.Beeld AFP

De Poolse Senaat heeft vrijdagavond de deur opengezet voor politieke benoemingen van rechters. Met een overweldigende meerderheid gingen de senatoren akkoord met deze zeer omstreden hervorming van het hooggerechtshof.

De conservatief-populistische regering ziet hiermee een oude wens in vervulling gaan: het uitoefenen van controle over alle rechtsorganen in Polen. Volgens critici maakt het nu aangenomen wetsvoorstel een eind aan de scheiding der machten in Polen. 

De Poolse president moet zijn goedkeuring nog geven, maar de verwachting is dat hij dit zal doen. Met de harde ingreep in de rechtsstaat ligt EU-lid Polen op ramkoers met Brussel.

Stemrecht intrekken

De Europese Commissie liet eerder dit jaar weten 'onmiddellijk' een begin te zullen maken met een Artikel-7-procedure als Polen de omstreden wetten door zou voeren. Deze procedure kan leiden tot de zwaarst mogelijke staf in de Europese Unie: het ontnemen van het stemrecht. Deze procedure wordt ook wel de 'nucleaire optie' genoemd.

De Poolse regering noemt alle Brusselse kritiek ongerechtvaardigd. Zij zegt dat haar justitiële hervormingen nodig zijn om een verouderd rechtssysteem te moderniseren en meer in overeenstemming te brengen met de wensen van het volk.