Wijn op het kerstmenu? 5 bewaartips voor druivennat in topconditie
Met de feestdagen in het vooruitzicht, worden er weer massaal flessen wijn ingeslagen. Maar hoe bewaar je de feestdrank eigenlijk eenmaal het de winkelrekken verlaten heeft? Met deze 5 tips bereikt je voorraad alcoholisch druivensap de feesttafel in topconditie!
Wijn is fijn. Althans, als je het op de juiste manier bewaart. Rechtop of liggend? Op kamertemperatuur of gekoeld? De meningen lijken sterk te verschillen. Speciaal voor de fijnproevers (en omdat echt niemand zin heeft in een glaasje zure wijn bij het kerstdiner) zetten we 5 tips op een rijtje.
Gekoeld of op kamertemperatuur?
Witte, rode of rosé wijn? De temperatuur van de opslagplaats is wellicht de belangrijkste factor. De juiste temperatuur zorgt er namelijk voor dat de smaak optimaal tot zijn recht komt. De ideale temperatuur om wijn te bewaren ligt tussen 10 en 13° C. Ligt de temperatuur bij jou net een tikkeltje lager of hoger? Dan zal dat geen opmerkzaam verschil geven in smaak. Ligt de temperatuur aanzienlijk hoger? Dan zal de wijn te snel rijpen en verliest hij aan kwaliteit. Ook niet onbelangrijk: let op voor temperatuurschommelingen. Grote temperatuurschommelingen doen de druk in de fles stijgen en beschadigen de kurk. Zuurstof kan dan tussen de kruk en de fleshals binnensijpelen wat de smaak alles behalve ten goede komt.
Tip: voor het serveren van wijnen gelden andere wetten. Voor mousserende wijnen en dessertwijnen geldt een temperatuur tussen 6 en 8° C. Witte wijnen en rosé wijnen komen dan weer het meest tot hun recht op een temperatuur van zo'n 8 à 14° C. Rode wijnen smaken doorgaans het best op een kamertemperatuur tussen 16 en 19° C.
Liggend of staand?
Dat hangt van het type afsluiting af. Wijnflessen met een kurk moeten horizontaal worden opgeslagen. In deze liggende positie blijft de wijn in contact met de kruk, wat helpt voorkomen dat de kurk uitdroogt, afbrokkelt en in de wijn terechtkomt. Een kurk die uitdroogt zal bovendien krimpen, waardoor lucht kan binnendringen in de fles. De wijn zal door oxidatie in eerste instantie slechter gaan smaken, met uiteindelijk bederf tot gevolg. Flessen met een draaidop of plastic kurk kunnen overigens gewoon staand bewaard worden, omdat lucht van buitenaf onmogelijk kan binnendringen in de fles.
Tip: voorkom ronddobberende stukjes kurk in je wijn (een ware domper op het feestgedruis) en gebruik een gladde, ronde kurkentrekker.
Goede luchtvochtigheid- en circulatie
"What was once holy water, tastes like bitter wine", jammert Bon Jovi in hun hit Bitter Wine. Zo zie je maar dat het zelfs de beste kan overkomen! Voorkom dat je gasten hun neus ophalen voor een glaasje wijn en bewaar de fles in een goed verluchte ruimte met voldoende luchtvochtigheid. Niet te vochtig, maar ook zeker niet te droog. In een té droge ruimte riskeren we, ondanks een liggende positie, alsnog dat de kruk uitdroogt, met alle gevolgen van dien. Een overmatig vochtige opslagplaats is dan weer een broeihaard voor schimmels die zich schaamteloos je fles wijn binnendringen via de kurk.
Niet alleen schimmels, ook sterk en penetrant ruikende stoffen in de buurt van de opslagplaats beïnvloeden de geur en smaak van wijn. Dit geldt zowel voor chemische luchtjes als voor sterk geurende groenten en kruiden.
Tip: is de tijdelijke opslagplaats van je voorraad druivennat vermoedelijk te vochtig? Wikkel de wijnflessen in keukenpapier, zo voorkom je in ieder geval dat de etiketten gaan schimmelen.
Daglicht of duisternis?
Bewaar wijnflessen in een donkere omgeving zonder direct zonlicht of uv-licht (zoals tl-verlichting). We zullen je de scheikundige verklaring besparen, maar neem van ons aan dat beide ongewenste geuren en smaken veroorzaken.
Tip: gloeilampen zijn niet schadelijk.
En vooral niet schudden...
"Shake what your mama gave ya", is niet van toepassing op wijnflessen die (schoon)moederlief cadeau doet. Schuddingen versnellen het chemisch proces waardoor de wijn veroudert en de kwaliteit achteruit gaat. Dus of het nu puur uit enthousiasme is, of het wijnrek dat toevallig naast de wasmachine staat, houd die geliefde fles wijn uit de buurt van trillingen. Uw gasten danken u.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
-
Mijnenergie
Uitsteltermijn plaatsing digitale meter bijna ten einde: is vrees voor factuurshock terecht?
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
Zoals elk jaar onthult maaltijdbezorgingsdienst Deliveroo welke gerechten uit zijn catalogus het populairst waren. Wat opvalt als we de top tien bekijken? In 2021 vielen we met z’n allen als een blok voor een best gezonde maaltijd. En ook een gerecht uit Gent haalde het lijstje. -
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
-
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
-
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
Ben je van plan om minder vlees te eten dit jaar? Een bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed en leent zich bovendien prima om een winterse aardappelsalade bij te serveren, met walnoten en augurkjes. Wedden dat je zelfs de meest doorwinterde vleeseter overtuigt? -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer