Middernachtmis dreigt in het water te vallen omdat hele kerk onder het stof zit

© fg

De middernachtmis van zondag in Hoegaarden dreigt in gevaar te komen omdat de hele Sint-Gorgoniuskerk onder het stof zit. Oorzaak zijn de werken om een steunbalk te vervangen. Pastor Liesbeth Goris zit met de handen in het haar en gaat nu wanhopig op zoek naar een schoonmaakfirma.

Achiel baeken

“Zie me dat hier af”, sakkerde pastor Liesbeth Goris toen ze zaterdag de kerk betrad. Haar bezoek viel niet mee. Het slot van de kerkdeur had ze met moeite open gekregen. En toen dat eindelijk toch lukte, sloeg het alarm aan. Het slot leek geforceerd.

“Ik dacht dat ik iets kreeg bij het zien van de ravage”, vertelt de pastor. Onder het doksaal lag bouwmateriaal opengespreid. Dat dient om een steunbalk te vervangen. “Maar die dikke laag stof, zeg! Tot aan het altaar toe. Op de grond, het meubilair, de beelden, de kruisweg en vooral op de stoelen”, zegt Goris. “Aanvankelijk dacht ik: hier is zondag een mis onmogelijk. Ik kan moeilijk de mensen op die bestofte stoelen laten zitten. Maar kom, stoelen afstoffen voor een veertigtal kerkgangers is nog doenbaar. Maar ik hou mijn hart vast tegen Kerstmis. Dan zit de kerk eivol. Volgende week moet hier nog gewerkt worden. Ik doe een beroep op vrijwilligers om op 23 december mee te komen schoonmaken. Maar het beste zal zijn dat een schoonmaakfirma de klus komt klaren.”

Houtworm

De parochianen kregen het bericht om op de eerste rijen te gaan zitten voor de mis. De kerkfabriek polste al bij firma’s om het stof op te ruimen, maar geen enkele bleek bereid eraan te beginnen want hun ladders voldoen niet. Goris verwacht nu heil van een hoogtewerker.

Uit een onderzoek was gebleken dat een eiken steunbalk boven de poort van de linkerzijbeuk was aangetast door houtworm. Die komt van houtkevers, die hun eitjes in hout leggen. De larven verpulveren dat. De steunbalk zakte door, waardoor de poort scheef kwam te staan en niet meer open kan.

Renovatie doksaal

De Sint-Gorgoniuskerk is in 1759 gebouwd in rococostijl en is beschermd als monument. Onroerend Erfgoed gaf opdracht de balk te vervangen en draagt daarvoor de grootste kosten.

De pastor vindt het jammer dat het werk pas enkele dagen voor Kerstmis begon. “Het had wat eerder of later ook gekund”, meent ze. Volgens Goris is nu ook een dossier in opmaak voor de renovatie van het doksaal en een schilderbeurt voor de binnenmuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen