Waarom het label 'eetrijp' op een avocado eigenlijk onzin is
Vanavond nog een rijpe avocado nodig? Dan beloven labels als "eetrijp" in de supermarkt dat we voor een kleine meerprijs een boterzacht exemplaar mee naar huis nemen. Al valt dat in de praktijk wel eens tegen. De Nederlandse journalist Teun van de Keuken pleit er in de Volkskrant voor om die stickers af te schaffen. "Door de eetrijpsticker worden avocado's steeds minder eetrijp," schrijft hij.
Een "eetrijpe" avocado uit het winkelrek plukken is verleidelijk, zeker voor wie last minute boodschappen doet en vanavond nog guacamole wil maken. Maar vaker wel dan niet stelt zo'n vermeende rijpe avocado teleur, en neem je een overrijp of nog hard exemplaar mee naar huis. "Het gevolg is dat de klanten de stickers niet meer vertrouwen," schrijft columnist, journalist en tv-maker Teun van de Keuken in De Volkskrant. "Hoe lost de supermarkt dit probleem op? Met nieuwe stickers waarop 'ready tot eat', 'Écht eetrijp' of 'beetklaar' staat. Dat is makkelijker dan ervoor te zorgen dat er altijd alleen maar perfecte avocado's in de winkel liggen."
Klanten nemen bijgevolg het heft in eigen handen, omdat ze kritisch tegenover dat "ready to eat"-label staan. Ze gaan uitgebreid voelen en knijpen in de bak met "eetrijpe" avocado's. Een rijpe avocado wordt door al dat voelen en knijpen platgedrukt en achtergelaten in de winkel wegens "te rijp", en belandt de volgende dag op de afvalberg. Zo werkt "eetrijp" voedselverspilling in de hand, aldus van de Keuken.
De oplossing ligt er volgens de columnist in om de stickers met "eetrijp" af te schaffen, en enkel harde avocado's in de winkel te leggen. Die overleven het beter als er in geknepen wordt, en zorgen niet voor teleurstelling als de verwachting van rijpheid niet wordt ingelost. "Het zou beter zijn te stoppen met de eetrijpstickers en de mensen een beetje op te voeden. Als klanten weten dat alle avocado's (nog) hard zijn, dan hoeven ze die niet beurs te knijpen," besluit hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
-
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
De pitloze avocado met eetbare schil verovert stilaan het internet
Sinds kort verkoopt de Britse warenhuisketen Marks & Spencer baby avocado's en mensen kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Ze lijken een beetje op een kleine courgette, en ze hebben dus geen (irritante) pit en de schil is nog eens eetbaar ook. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNancy De Mol
chantal prez
chantal vanlaere
Bob De Visser