© Reuters

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

REACTIES. Martinez: "We moeten en zullen ook nog beter worden"

0-3 winnen op Cyprus: opdracht volbracht voor de Rode Duivels. Een vroege voorsprong die na de rust werd uitgediept bleek het recept voor een gouden driepunter. "Veel karakter tonen en hard werken: zo bouw je dus een team", klonk het tevreden bij bondscoach Roberto Martinez. “We zijn er dan ook meteen ingevlogen”, verklaarde Jan Vertonghen.

lgo

Roberto Martinez: "Heb de spelers vanavond getest"

Het hoeft geen verbazing te wekken dat bondscoach Roberto Martinez een tevreden man was. De Spanjaard pakte zijn eerste zege als Belgische bondscoach. Nog minder verbazen de iettwat voorspelbare antwoorden van de Spanjaard achteraf. "We wilden vandaag goed presteren, want we moesten reageren na vorige week", trapte hij een eerste open deur in. "We pakken hier drie punten in moeilijke omstandigheden, maar nog belangrijker: we slikten geen goal. Daarom dat ik ook blij ben met de concentratie die mijn spelers aan de dag legde. Maar we moeten en zullen ook nog beter worden", beloofde hij.

Er werd door Martinez ook geëxperimenteerd met de veldbezetting. Geen 4-3-3, wel een 3-4-3 in Nicosia. "Ik testte de spelers door een nieuw systeem in te voeren en hen andere taken mee te geven. Ik heb het systeem veranderd om enkele spelers ruimte te laten vinden, om onszelf te bevrijden. Op de flanken kregen Yannick Carrasco en Thomas Meunier zo heel wat meer ruimte en konden ze in één-tegen-éénsituaties voor gevaar zorgen. Mijn groep heeft daar de voorbije dagen hard op getraind en nu blijkt dat ze het goed hebben opgepikt Ze legden veel karakter en hard werk aan de dag: daarmee bouw je een goed team."

"Ook de mentaliteit zat vandaag goed", ging Martinez verder. "We zagen vandaag een team aan het werk. Na het eerste doelpunt was het minder, omdat we toen te hard op zoek gingen naar het tweede doelpunt. We forceerden onszelf, op dat moment vergaten we de wedstrijd te controleren. We lieten zo de tegenstander terug in de wedstrijd komen. Dat was ook de verdienste van Cyprus, want zij knokten voor elke bal. Na de rust namen we terug het commando over. We wisten opnieuw wanneer we moesten aanvallen en verdedigen."

Tot slot had de oefenmeester nog een woordje van dank over voor de meegereisde fans. "Ik ben ook blij voor hen. Ze maakten veel lawaai en bleven ons steeds steunen", zwaaide er een laatste deur open.

Romelu Lukaku: "Had ook 0-5 kunnen zijn"

Negentien interlandgoals maakte de 23-jarige Romelu Lukaku al, maar daar wilde hij het niet over hebben. "Ik ben gewoon blij met deze overwinning, hopelijk worden we alleen nog maar beter en beter. We begonnen goed aan de wedstrijd en moesten van de coach aanvallen langs de flanken met Thomas Meunier en Yannick Carrasco. Dat lukte aanvankelijk, maar dan kenden we een terugval. Gelukkig herpakten we ons in de tweede helft, maar we sprongen te slordig met de kansen om. Het had hier ook 0-5 kunnen zijn."

Geen 0-5, wel 0-3: da 's ook een knap resultaat. "De trainer liet ons vooraf zien dat Cyprus altijd met één goal verschil wint of verliest. Dat we er hier nu drie maken, daar zijn we tevreden mee. Maar - met alle respect - er komen nog moeilijkere tegenstanders dan Cyprus, dus we moeten bij onze clubs ons best blijven doen en dan met een goede vorm terug naar de nationale ploeg afzakken."

Eden Hazard: "Hoop dat de fans hiermee tevreden zijn"

"Dit was een mooie avond, ik hoop dat de fans hiermee tevreden zijn", verlaarde aanvoerder Eden Hazard na de wedstrijd. "Iedereen had er zin in en we hebben zeker genoeg kansen gehad om zelfs nog een grotere zege te boeken. Persoonlijk hou ik er wel van om in dit systeem te spelen", aldus Hazard, die centraal op het middenveld naast Kevin De Bruyne een goede prestatie afleverde.

Marouane Fellaini: "Denk aan de ploeg, de rest is bijzaak"

Marouane Fellaini had als controlerende middenvelder dan weer heel wat meer moeite om zich te manifesteren. De middenvelder van Manchester United had heel wat overtredingen nodig en liep na de pauze dan ook tegen een gele kaart aan. Bij zijn vervanging werd Big Fella op de korrel genomen door het thuispubliek. "Ik denk enkel aan het belang van de ploeg, de rest is bijzaak. Met Martinez hebben we een nieuwe coach die iets wil neerzetten. Het is wel leuk om een nieuwe uitdaging te hebben. Die 3-4-3 is nieuw voor ons en ik heb daar weinig op aan te merken. Het is de coach die beslist over de tactiek en vandaag hebben we gezien dat het ons naar een goed resultaat kan leiden."

Jan Vertonghen: "Te veel teruggezakt na de 0-1"

Al na twaalf minuten voetballen op voorsprong komen: de avond kon voor de Rode Duivels niet beter beginnen. “We wisten dat het hier gezien de omstandigheden lastig ging worden”, bekende Jan Vertonghen achteraf. “Daarom zijn we scherp begonnen en hebben we meteen het tempo willen bepalen. Maar na de openingsgoal zijn we te veel teruggezakt en waren we wat te slordig.”

Na de rust liep het beter. “Toen hebben we de ruimtes ook beter benut. De laatste pass kwam er niet altijd uit en we misten nog een penalty, maar goed. Dit Cyprus heeft best goede voetballers en is een erg lastige tegenstanders. Met allemaal gelijkwaardige tegenstanders in onze poule, denk ik niet dat hier veel teams zullen komen winnen. We hebben hier een goede prestatie afgeleverd, op een slecht veld, tegen een lastige tegenstander.”Thibaut Courtois: "Zal alleen nog maar beter gaan""We hebben genoeg voetbalintelligentie om dat systeem snel op te pikken", vertelde Thibaut Courtois over de intussen beruchte 3-4-3."Met een nieuwe coach is het logisch dat er andere accenten gelegd worden. Het is een andere manier van voetballen, de volgende keer zal het alleen maar beter gaan. Vandaag waren we vooral in onze sterke tweede helft gevaarlijk. Als we onze kansen afmaken, had het hier makkelijk 0-5 of 0-6 kunnen zijn." Courtois startte zijn WK-kwalificatiecampagne met een clean sheet tegen Cyprus (0-3). Vooral in de eerste helft moest hij enkele keren gepast tussenbeide komen om een Cypriotische treffer te voorkomen. "Ik was geconcentreerd bij die kansen en zag de bal goed komen, dus zo moeilijk was het nu ook weer niet."

Yannick Carrasco: "Was even aanpassen"

Yannick Carrasco speelde niet de meest gelukkige wedstrijd uit zijn carrière - er lukte weinig voor de man van Atlético Madrid - maar scoorde wel de 0-3. "In het begin moesten we ons wat aanpassen aan de nieuwe tactiek, maar daarna lukte het goed op mijn positie", reageerde hij. "We zijn nu aan een nieuw hoofdstuk begonnen na het EK. Het belangrijkste was de drie punten pakken en dat hebben we gedaan", besloot een tevreden doelpuntenmaker.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer