Direct naar artikelinhoud

Saudische kroonprins koopt duurste kasteel ter wereld

Prins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië.Beeld EPA

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman al-Saoed heeft de duurste private woonst ter wereld gekocht. Het Franse kasteel werd in 2015 voor 275 miljoen euro verkocht, bericht de New York Times.

 Het luxueuze landgoed werd in september 2015 verkocht door het Franse gespecialiseerde immobedrijf Daniel Féau, lid van Christie's netwerk. Destijds raakte niets bekend over de naam van de nieuwe eigenaar, enkel dat hij uit het Midden-Oosten kwam.

Het kasteel met een woonoppervlakte van 5.000 vierkante meter werd in 2011 gebouwd in de gemeente Louveciennes, ten westen van Parijs, en kreeg de naam 'Château Louis XIV' verwijzend naar de flamboyante Zonnekoning die van midden 1600 tot begin 1700 in Frankrijk heerste.

Mini-replica

Het kasteel wil een mini-replica zijn van het Kasteel van Versailles. Een belangrijk verschil is dat de archtitectuur uit de 17e eeuw van technische snufjes is voorzien. Zo worden de fonteinen via iPhone bediend, is er een bioscoopzaal en een groot aquarium.

Volgens de New York Times is de huidige eigenaar MBS, de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed, die zich in eigen land sterk maakt de corruptie te bestrijden en gestrengheid te belijden.

De Franse maatschappijen die het kasteel bezitten worden beheerd door een Luxemburgs bedrijf (Prestigestate SARL), op zijn beurt gecontroleerd door Eight Investment. Thamer Nassief, volgens LinkedIn voorzitter van de private zaken van de kroonprins, is een van de directeurs van zowel Eight Investment als Prestigestate, aldus de NYT.

Eight Investment stak ook achter de aankoop van het schilderij 'Salvator Mundi' van Leonardo da Vinci dat onlangs voor 450 miljoen dollar werd geveild.