Nationale Veiligheidsraad maakt balans op over foreign terrorist fighters

Charles Michel © Belga Image

De Nationale Veiligheidsraad heeft maandag de balans opgemaakt over het aantal foreign terrorist fighters. Volgens de laatste gegevens gaat het om 165 personen boven de 12 jaar in Syrië, Irak of Turkije. Een twintigtal onder hen zou overleden zijn, maar daarover hebben de Belgische autoriteiten nog geen bevestiging, zo is maandag te horen in de entourage van premier Charles Michel.

Premier Charles Michel liet afgelopen weekend verstaan dat België niet van plan is om te onderhandelen over de terugkeer van Belgische en andere IS-strijders. ‘In onze samenleving is er geen ruimte voor deze mensen’, zei hij op VTM Nieuws. Tegen sommige betrokkenen loopt een aanhoudingsbevel, maar dat dient vooral om hen te kunnen controleren en is niet zozeer gericht op de uitlevering. België beschikt trouwens niet over een uitleveringsverdrag met de betrokken landen.

Voor wat de minderjarigen betreft, is de situatie complexer. Daar dringen verschillende vragen zich op: waar bevinden ze zich? Gaat het om Belgen? Zijn hun ouders Belgen? Enz… Ondanks hun jonge leeftijd hebben verschillende jongeren al deelgenomen aan trainingskampen of aan criminele daden. De situatie wordt geval per geval bekeken.

Partner Content