Nationale betoging zorgt voor zware hinder bij De Lijn, Brussels Airport vraagt enkel handbagage mee te nemen

© BELGA

De betoging van de drie vakbonden tegen de federale pensioenplannen veroorzaakt hinder voor de dienstverlening van De Lijn in heel Vlaanderen. De hinder is het grootst voor de stadsnetten, zowel het bus- als tramverkeer ondervindt hinder. In de streek zijn er meer chauffeurs uitgereden, maar ook daar moeten reizigers rekening houden met ritten die wegvallen. In de streek zijn vooral de regio rond Gent, het Pajottenland en de Zuidrand rond Brussel ernstig verstoord.

adm,tg

De organisatoren verwachten dat zo’n 20.000 mensen zullen opstappen vandaag in Brussel. Op verschillende plaatsen wordt met een minimumbezetting gewerkt, wat tot hinder zorgt. Vooral bij het openbaar vervoer.

Oost-Vlaanderen

De betoging straks in Brussel zorgt in de provincie Oost- Vlaanderen voor ernstige hinder, zowel voor de stads- als streeklijnen. In Gent rijdt stadsbus 3 met een 15 minuten-frequentie, tramlijn 4 (kant UZ) met een 20 minuten-frequentie. Tramlijnen 1 en 4 (kant Ledeberg) rijden met een half uur-frequentie. Tramlijn 2 rijdt niet. De stadsbussen 5,9 en 39 rijden eveneens om het half uur, de bussen 6, 17/18 en 38 rijden niet.

Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden hinder. Daar is momenteel slechts 1 op de 4 chauffeurs uitgereden.

Ook in de streek is er hinder. In de regio’s Dender en Vlaamse Ardennen is die beperkt: daar rijdt 90% van alle bussen. In de regio Waasland is ongeveer 80 % van de chauffeurs aan de slag, de lijnenbundel 90 is wel ernstig verstoord (ongeveer 25% rijdt) en in de regio Gent ongeveer de helft.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is het busverkeer verstoord in de volledige provincie. In het Pajottenland en de Zuidrand rond Brussel rijdt minder dan de helft van de bussen. Ook het stadsnet van Leuven is ernstig verstoord. In de rest van de provincie is ongeveer 6 op de 10 chauffeurs uitgereden. Bij de belbussen rijdt enkel belbus 707 niet.

Antwerpen

Ook in de provincie Antwerpen is er hinder voor de stads- en streeklijnen. In de stad Antwerpen is maar 1 op 2 bussen uitgereden is. Bij de trams is 7 op de 10 aan het rijden. In de regio Turnhout is ongeveer 2 op 3 chauffeurs vanmorgen uitgereden, in het Noorden van Antwerpen ongeveer de helft. In de regio Mechelen rijdt ongeveer de helft van de chauffeurs.

In Antwerpen zijn alle containerparken dinsdag gesloten en is de huisvuilophaling sterk vertraagd in de binnenstad, Berchem, een stuk van Merksem en de wijken Luchtbal en Deurne-Noord. In de binnenstad werd daarom ‘s nachts gekozen voor een niet-selectieve inzameling om risico’s voor de volksgezondheid te voorkomen. Bij de kinderopvang zijn 10 van de 22 stedelijke locaties gesloten, in het stedelijk basisonderwijs wordt er in 17 scholen geen les gegeven maar wel opvang voorzien.

De rest van de stedelijke dienstverlening loopt volgens de stad wel al bij al normaal. Alle stadsloketten zijn open, net als de telefonische infolijnen, de cultuurcentra en alle OCMW-diensten en sociale centra. Ook in de woonzorgcentra, de centra voor jeugdzorg en voor de zorgbehoevende klanten van de thuisdiensten van het Zorgbedrijf is de dienstverlening gegarandeerd. Blijven dinsdag wel dicht: vijf bibliotheken, enkele zwembaden, het Letterenhuis en het Rubenshuis.

West-Vlaanderen

Er is hinder in de hele provincie. In de streek is ongeveer 75 % van de chauffeurs uitgereden. De hinder is groter op de stadsnetten: in Brugge, Oostende en Kortrijk rijdt ongeveer de helft van de bussen. Het stadsnet van Roeselare rijdt volgens het boekje. Ook de Kusttram ondervindt hinder: aan de kant Oostende-De Panne rijdt minder dan de helft, kant Knokke ongeveer de helft.

Limburg

Er is hinder voelbaar in heel de provincie op alle streeklijnen en stadslijnen. Globaal is ongeveer 80 % van de chauffeurs vanmorgen uitgereden. Bij de belbussen rijden belbus 700 (Alken – Wellen), 734 (Sint-Truiden – Heers) en 736 (Tongeren) onregelmatig.

En wat met Brussel zelf?

In Brussel zelf wordt niet al te veel hinder verwacht, maar de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht enige hinder op een zestiental tram- en buslijnen. “Dat zijn de lijnen waar de betoging zal passeren”, zegt woordvoerster An Van Hamme. “Het kan natuurlijk altijd dat de politie tijdens de betoging beslist bepaalde lijnen te sluiten uit veiligheid.”

Brussels airport

Brussels Airport raadt de reizigers die dinsdag het vliegtuig nemen aan om enkel handbagage mee te nemen. Momenteel is er wel nog geen hinder door de nationale betoging, klinkt het.

“Tot nu toe is er geen hinder”, zegt Florence Muls van Brussels Airport rond 8.30 uur. Alle luchthavenoperaties verlopen normaal, de bagage wordt afgehandeld, klinkt het. Enkele maatschappijen hebben wel preventief vluchten geschrapt. het gaat om zeven vluchten.

De luchthaven wacht nog af tot later in de voormiddag om te zien welke problemen er zouden kunnen optreden. Om 10.30 uur start een betoging in de hoofdstad.

Door de nationale betoging verwacht de luchthavenuitbater vooral hinder bij de bagageafhandeling, meldde Brussels Airport eerder via Twitter. Ook het transport van/naar de luchthaven met taxi of bus kan moeizamer verlopen.

Brussels Airport vraagt de reizigers extra vroeg te vertrekken naar de luchthaven. Wie toch ruimbagage meeneemt, stopt best de meest noodzakelijke voorwerpen en kleding voor de eerste dagen in de handbagage.

LEES MEER.Vandaag grote betoging tegen pensioenhervorming. Hier kan je hinder verwachten

Reizigers vinden gedetailleerde info via delijn.be, Brusselsairport.be, Facebook en Twitter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen