Direct naar artikelinhoud
Technologie

Einde van het gebroken smartphonescherm? Nieuw type glas kan u zelf herstellen

Einde van het gebroken smartphonescherm? Nieuw type glas kan u zelf herstellen
Beeld Thinkstock

Niets zo vervelend als uw smartphonescherm dat in duizenden stukjes breekt. Maar dat zou binnenkort wel eens voorgoed verleden tijd kunnen zijn, door een toevallige ontdekking van een student van de Universiteit van Tokio. Dat schrijft The Guardian.

Japanse onderzoekers zeggen dat ze een nieuw type 'glas' ontdekt hebben. Het lichte polymeer zou simpelweg met de hand hersteld kunnen worden, in plaats van het met hoge temperaturen te moeten verhitten.

Volgens de onderzoekers is het de eerste harde substantie van die soort die op kamertemperatuur hersteld kan worden. Eerder werden al zelfhelend rubber en plastic uitgevonden.

De onderzoekers van de Universiteit van Tokio, onder leiding van professor Takuzo Aida, publiceerden hun bevindingen in wetenschapsblad Science. Het nieuwe polymeer is "mechanisch erg robuust, maar kan gemakkelijk hersteld worden door op de gebroken stukken te duwen", aldus de onderzoekers.

Milieuvriendelijk

Het was de Japanse student Yu Yanagisawa, die het nieuwe type glas per ongeluk ontdekte: hij dacht het materiaal als lijm te gaan gebruiken. Hij ontdekte bij het snijden van het oppervlak van het polymeer, dat de randen aan elkaar bleven plakken en hard werden wanneer ze 30 seconden lang met de hand tegen elkaar werden aangeduwd. En dat bij een temperatuur van 21 graden Celsius. Uit verder onderzoek bleek dat het polymeer na enkele uren zijn originele sterkte terugkreeg.

Yanagisawa legt aan de Japanse nieuwswebsite NHK uit dat hij het experiment vol ongeloof verschillende keren herhaald heeft. "Ik hoop dat herstelbaar glas een nieuw milieuvriendelijk materiaal wordt, dat niet weggegooid moet worden wanneer het breekt", aldus Yanagisawa.