© Photo News

Premier Michel haalt uit: “Vakbonden proberen angst te zaaien met leugens”

Het zal u niet ontgaan zijn: de christelijke en socialistische vakbonden hebben vandaag een betoging georganiseerd tegen het “het pensioengeknoei” van de regering-Michel. Vanuit verschillende hoeken uit de politiek is er kritiek gekomen op de initiatiefnemers. Onder meer van premier Charles Michel. Volgens hem verspreiden de vakbonden leugens.

rrln

In Brussel zijn dinsdag veel betogers op de been om te protesteren tegen de pensioenhervorming van de regering. Vanuit de politiek is er hard gereageerd op de initiatiefnemers van de betoging.

Michel: “Leugens en fake news”

Volgens premier Charles Michel (MR) verspreiden de vakbonden “leugens” en “fake news”, meldt VRT NWS. “Ik gebruik hier heel duidelijk het woord leugens”, aldus de premier. “Sommige vakbonden en politieke partijen uit de oppositie proberen angst te zaaien door leugens te verspreiden. Dat moeten we tegengaan. De regering zal meer inspanningen leveren om de bevolking uit te leggen wat we beslist hebben, zodat de mensen niet meer ongerust zijn.”

Bacquelaine: “We kunnen niet verder met loopbaan van 32 jaar”

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) hanteerde op de Franstalige radiozenders Bel-RTL en RTBF een gelijkaardige boodschap als Michel. Hij sprak van een “desinformatie-campagne die erop gericht is mensen te bedriegen” over de federale pensioenmaatregelen. “Bij de socialisten gaat men van de ‘werf van ideeën’ naar de ‘werf van leugens’”, zei hij, verwijzend naar de PS.

De MR-minister wil de bevolking ook geruststellen en benadrukt dat er nooit sprake is geweest van iedereen verplicht te laten werken tot zijn 67ste. “Wat telt, is het verlengen van de loopbanen”, aldus Bacquelaine. “We kunnen niet verder met een gemiddelde loopbaan van 32 jaar. We moeten voor eens en voor altijd toegeven dat de lengte van de loopbaan mee moet evolueren met de stijgende levensverwachting.”

Open Vld: “Onverantwoorde privileges verdedigen”

Ook Open Vld-Kamerlid Vincent van Quickenborne is fel. Hij stelt dat “de grote stilzwijgende meerderheid” van de Vlamingen vandaag gewoon gaat werken, zo zei hij op Radio 1. “Ik begrijp niet dat de vakbonden onverantwoorde privileges blijven verdedigen. Dat men bij Defensie op pensioen kan op 46 of bij het spoor op 55 jaar zijn zaken die je als vakbond niet kan blijven verdedigen.”

Groen: “Regering heeft betoging besteld”

Volgens Wouter De Vriendt van oppositiepartij Groen heeft de regering de betoging echter zelf “besteld” door haar “oneerlijke pensioenmaatregelen”.

“Denk aan het optrekken van de pensioenleeftijden, het minder laten meetellen van de niet-gewerkte periodes, het uitblijven van een akkoord over de zware beroepen. Het is onzekerheid troef voor de mensen”, aldus De Vriendt in De Ochtend. En die onzekerheid wordt volgens de Groen-politicus nog vergroot door de geplande invoering van het puntensysteem. “Die punten zullen ook aangepast worden aan de economische conjunctuur en hangt af van de wil van de regering. Mensen leven in grote onzekerheid”.

Pensioenhervorming

De vakbonden protesteren tegen de pensioenhervorming. Zo zijn ze het niet eens met de nieuwe regeling voor de berekening voor werknemers met brugpensioen (SWT): bruggepensioneerden en werklozen met een lange loopbaan krijgen minder pensioen dan ze hadden gedacht.

Wie meer dan 45 jaar werkt, bouwt extra pensioenrechten op, maar dat geldt niet voor mensen die na 45 jaar dienst met brugpensioen gaan (of werkloos worden). Dat kan financieel een zware dobber zijn, berekenden de vakbonden. Deze personen zouden gemiddeld 100 euro per maand inleveren.

Verder wordt de pensioenleeftijd opgetrokken tot 66 vanaf 2025 en tot 67 vanaf 2030. Daarnaast verdwijnt het statuut van vastbenoemde ambtenaar en daarmee hun hogere pensioen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer