Een wasbeer.
Volledig scherm
Een wasbeer. © ThinkStock

Jagers mogen vanaf 2018 wasberen schieten, stelt Nederlandse provincie

Wasberen in de Nederlandse centraal-oostelijke provincie Gelderland lopen vanaf volgend jaar het risico afgeschoten te worden. Jagers krijgen daartoe opdracht van de provincie.  Vorige week werd in het Nederlands-Limburgse Merkelbeek (op een half uurtje rijden van Maaseik) voor het eerst een wasbeermoeder met vier jongen waargenomen.

5 reacties

  • Nancy Roose

    6 jaar geleden
    Beste Chris, wie heeft die dieren ingevoerd? Of hebbe ze eve het vliegtuig of een boot genomen?
  • Chris Ulrichts

    6 jaar geleden
    Niet inheemse dieren, de invasieve soorten en exoten, veroorzaken een ware slachting onder de inheemse dieren. En de wasbeer is zo een. Kikkers, hagedissen, kleine zoogdieren en vissen hebben er een geduchte vijand bij. Bovendien rooft de wasbeer jongen uit de nesten van o.a. vogels. Wil men veel miserie in de toekomst vermijden is daarom actief bestrijden de enige oplossing. Punt!
  • Gerarda Joosten

    6 jaar geleden
    Hopla, diervriendelijk vangen is weer te veel moeite gevraagd, het moet weer met het nodige dierenleed! Kunnen ze hun frustraties nog eens op de beestjes richten.
  • Charel Jansens

    6 jaar geleden
    En alle inwijkelingen die vormen geen gevaar voor onze cultuur?
  • Chalid Riffi

    6 jaar geleden
    Waarom reageerd ben weyts niet op deze marteling?
  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Meer dan 3.000 stuks geschoten in een jaar en toch rukken everzwijnen steeds verder op: “We hebben geen flauw idee met hoeveel ze zijn”
    PREMIUM
    41

    Meer dan 3.000 stuks geschoten in een jaar en toch rukken everzwij­nen steeds verder op: “We hebben geen flauw idee met hoeveel ze zijn”

    Jaar na jaar worden in Vlaanderen steeds meer everzwijnen geschoten door jagers, vorig jaar waren het er een goeie 3.000. Maar wie denkt dat dit fataal nieuws is voor de soort die pas in 2006 zijn herintrede deed in onze contreien, heeft het helemaal mis. Sterker nog, het stijgende afschot wijst net op een toename van het aantal wilde zwijnen in onze bossen, op onze akkers en – helaas ook – in onze dorpskernen. “Met hoeveel ze zijn, weten we niet”, erkent Jolien Wevers, sinds twee jaar Vlaams everzwijncoördinator. Maar waar zitten ze al? En hoe ver kunnen ze nog oprukken?