Test Aankoop: “CE-aanduiding garandeert veiligheid niet altijd, dus moet het van producten”

© Shutterstock

De CE-markering garandeert niet altijd dat een product veilig is, stelt Test Aankoop. Volgens de consumentenorganisatie moet de Europese Commissie daarom “de voor consumenten misleidende CE aanduiding van producten en hun verpakking halen”. “Wat is het nut van deze aanduiding op het product of de verpakking als álle producten sowieso veilig moeten zijn?”

Eigen tests geven aan dat niet alle producten veilig zijn, klinkt het dinsdag in een persbericht. “Meermaals ontdekken we immers producten die ronduit onveilig zijn. Bovendien hebben deze onveilige producten vaak een CE-aanduiding. Zo heeft Test Aankoop reeds onveilige boormachines, kinderzitjes en microgolfovens aan het licht gebracht.”

Vaak is een CE-markering niet meer dan een claim van de producent dat het product voldoet aan de normen, zonder dat dit gecontroleerd wordt, klinkt het. Daarom moet de Commissie maatregelen nemen, bijvoorbeeld meer markttoezicht, zodat alle producten die op de markt komen veilig zijn.

De enige plaats voor de CE-aanduiding is “het technisch productdossier dat toegankelijk is voor de toezichthoudende autoriteiten voor wie de CE-aanduiding ten andere ook is bestemd”.

De organisatie schreef de Commissie aan via BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties waartoe Test Aankoop behoort. Ook zusterorganisaties in Italië, Spanje en Portugal steunen de actie waarvoor dinsdag de campagne #Notsogoods werd gelanceerd. Volgens TA werkt de Europese Commissie aan een nieuw voorstel rond productveiligheid en markttoezicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen