Toscaanse wijnproducent schenkt opbrengst dure wijn aan Belgische goede doelen

© BELGAONTHESPOT

De Italiaanse wijnproducent Gianfranco Soldera heeft in ons land 82 liter van een bijzondere wijn aangeboden ten voordele van het goede doel. De wijn, een Sangiovese IGT uit het legendarische jaar 2010, bracht in België 124.500 euro op. Dat geld gaat integraal naar vier vzw’s die zich onder meer inzetten voor kankeronderzoek en de ondersteuning van kinderen. De schenking is opmerkelijk aangezien Soldera vijf jaar geleden nog het grootste deel van zijn oogst voor de jaren 2007 tot 2012 verloor.

Vandalen drongen in 2012 het domein van Soldera in de beroemde wijnstreek Brunello di Montalcino in Toscane binnen en lieten alle vaten in de kelders leeglopen. Tachtig procent van zes oogstjaren ging verloren, goed voor een marktwaarde van 12 miljoen euro. Het wijnjaar 2010, een van de beste oogstjaren in de regio, was het ergst getroffen. Later bleek een misnoegde werknemer achter het misdrijf te zitten. Door het incident kon Soldera de voorbije jaren slechts een uiterst beperkte hoeveelheid wijn op de markt brengen, vertellen Jens Van Vlem en Jeroen Vandensande van Stappato, die in België de inzameling op poten hebben gezet.

Vijf jaar na het verlies heeft de wijnboer ervoor gekozen om de laatste 440 liter van jaargang 2010 te bottelen in een reeks grote formaten voor het goede doel. Wereldwijd werd 274.000 euro ingezameld, waarvan dus 124.500 euro in België. De komende tijd worden in het buitenland nog veilingen georganiseerd om de resterende flessen aan de man te brengen.

In België gaat het grootste deel van de opbrengst naar het kinderkankerfonds. De vereniging zal het geld investeren in onderzoek naar kankergeneesmiddelen en de ondersteuning van gezinnen met jonge patiënten. De rest van het geld gaat naar het Antikankerfonds, de vzw Achtkanter die volwassenen met verstandelijke beperkingen en volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel ondersteunt en naar het Dominiek Savio Instituut, dat zich inzet voor jonge mensen met een fysieke beperking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen