Bewoners woonzorgcentra klagen over tijdsbesteding en omgang met personeel en medebewoners

© Belga

Een zinvollere daginvulling en betere relaties tussen bewoners onderling en tussen bewoners en personeel. Dat zijn de belangrijkste verbeterpunten die naar voren komen in een enquête bij meer dan 20.000 bewoners van woonzorgcentra.

Het onderzoek gebeurde op vraag van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).

Van 2014 tot 2016 werden bewoners zonder cognitieve problemen in de 783 woonzorgcentra geïnterviewd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. De bewoners spreken van een hoge kwaliteit van leven op vlak van privacy, veiligheid en respect. Ook geven ze goede scores aan vraaggerichte zorg en autonomie. De persoonlijke omgang tussen bewoner en medewerker, en tussen bewoners onderling, blijft voor de woonzorgcentra echter een grote uitdaging. Hetzelfde geldt voor een zinvolle tijdsbesteding.

Elk woonzorgcentrum heeft een rapport gekregen met de resultaten voor dat woonzorgcentrum. ‘Het rapport moet dienen als een startpunt voor elke voorziening om met de bewoners en hun omgeving het gesprek aan te gaan, via de bewonersraad of individueel met de bewoner’, zegt Els Goetghebeur, professor statistiek aan de UGent en voorzitter van het expertenpanel dat het onderzoek begeleidt.

‘De resultaten van het onderzoek sporen de Vlaamse overheid aan om verder in te zetten op de financiering van de animatiefunctie in de woonzorgcentra’, zegt minister Jo Vandeurzen. ‘Ze houdt daarbij rekening met de toenemende zorgzwaarte van de bewoners en subsidieert de bijscholing van animatoren.’

De globale resultaten zijn online beschikbaar, en ook de resultaten per woonzorgcentrum zijn daar beschikbaar.

Partner Content