Direct naar artikelinhoud
Opinie

Mevrouw Vaesen, kies voor duurzamer groenten en fruit

Marc Bontemps is ex-directeur van Oxfam-Wereldwinkels.

Geachte mevrouw Vaesen, 

U zit als CEO van Greenyard, samen met voorzitter Hein Deprez, mee aan de stuurknuppel van de miljardendeal met Dole.

Staat u me toe een gesprek in herinnering te brengen dat we hadden toen u CEO was van Douwe Egberts. Als directeur van Oxfam-Wereldwinkels was ik vergezeld van de verantwoordelijke van een grote Tanzaniaanse koffiecoöperatie die een van uw leveranciers bleek te zijn. We kwamen pleiten om koffieboeren minimumprijzen te garanderen opdat ze in hun minimaal levensonderhoud zouden kunnen voorzien. U antwoordde toen dat prijsvorming in een vrije markt niet verstoord kon worden door parallelle afspraken met leveranciers. En als die leveranciers niet rondkomen met te lage prijzen, tja, dan kon u daar verder niets aan doen.

Marc Bontemps.Beeld rv

Toevallig had ik die dagen ook contact met een coöperatie van ananasproducten in Costa Rica die een propere bedrijfsvoering uitbouwden naast monopolist Dole. Voor alle duidelijkheid: Dole stond voor problematisch pesticidegebruik, moeilijke relaties met vakbonden… : ze hadden niet direct een goede reputatie. Hoe de situatie er ondertussen is, weet ik eerlijk gezegd niet. U wellicht wel, aangezien een nevenbedrijf van Greenyard bedrijvig is met ananassen uit Costa Rica… Benieuwd hoe dat in de toekomst zal verlopen als het Dole-imperium aan uw portefeuille wordt toegevoegd.

Goedkoop geld

Een imperium als dat van Dole… Ik vraag me trouwens af hoe die deal gefinancierd zal worden. Het overheidsbeleid van goedkoop geld zal het wellicht vergemakkelijken. Kiest u voor een vlucht vooruit? De toekomst zal het uitwijzen. Er mag gehoopt worden dat de onderbouw stevig zal zijn. En met onderbouw bedoel ik ook de integratie in een globaal duurzaam verhaal.

Met aandacht voor bio en fair trade heeft Greenyard al een deel van haar producten in een gecertificeerd duurzaam kleedje gestoken. Behoren ook de duurzame relaties met alle leveranciers tot de echte prioriteiten van heel het bedrijf? Ik durf hopen dat het verhaal van de koffieboeren die zich maar moesten schikken naar de markt niet geldt in uw nieuwe werkomgeving.

'In een geglobaliseerde wereld als de onze liggen de verantwoordelijkheden voor een economie die in een meer duurzame richting moet evolueren mede bij mensen als u'

Vaak wordt gezegd dat je groenten en fruit niet kunt vergelijken met koffie, cacao of fruitsap die onder andere via beurzen verhandeld worden. Maar bananen zijn voor heel wat landen zo’n dominante ‘grondstof’ dat de prijssetting een belangrijke economische factor is in leven en overleven van arbeiders, hun gezinnen en hun  omgeving. Niet alleen de prijs, en de hard money, zijn trouwens determinerend, ook de arbeidsomstandigheden zijn dat. En in welk milieu gebeurt deze productie: tropisch, vochtig, met massa’s pesticiden, plastic… met arbeiders die vaak onbeschermd aan het werk moeten.

Erfenis op het bord

Welke plaats gaan de producten van Dole innemen in het toekomstige Greenyard ? Dat Dole ondertussen ook een assortiment fairtradebananen aanbiedt, is een goede zaak, maar ik vraag me af hoe het zit met het gros van de productie.

Ik vraag me af of het management van Greenyard al heeft stilgestaan bij hetgeen op jullie bord zal komen op het vlak productiewijzen, en hoe jullie dit gaan aanpakken. De erfenis die jullie mee overnemen met de naam en de praktijken van Dole moet toch jullie aandacht gekregen hebben? Of speelt nu even enkel het financiële?

In een geglobaliseerde wereld als de onze liggen de verantwoordelijkheden voor een economie die in een meer duurzame richting moet evolueren mede bij mensen als u. De omvang van de nieuwe groep verlegt en vergroot het speelveld. Ik durf hopen dat ook wezenlijke stappen vooruit zullen gezet worden naar beduidend duurzamere fruit- en groenteproductie. Ik ben benieuwd.