Meer inbreuken op verbod tabaksreclame

© Bart Dewaele, BDW

In de eerste helft van 2017 heeft de Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid 189 inbreuken vastgesteld op de wetgeving inzake tabaksreclame. Dat zijn er op jaarbasis veel meer dan de 315 geregistreerde inbreuken in 2016. In 2015 bleef het aantal beperkt tot 171.

Grote sigarettenproducenten kregen de meerderheid van de pv’s voor de kiezen. Winkeliers of sigarenfabrikanten zondigden minder vaak tegen het verbod op tabaksreclame.

Minister De Block benadrukt dat de dossiers veel voorbereiding vergen, zowel voor de controledienst, de juridische dienst van de FOD Volksgezondhed als het parket in geval van een vervolging.

Per dossier wordt vooraf in overleg met het parket beslist of de juridische dienst een administratieve boete voorstelt, of het dossier rechtstreeks wordt overgemaakt aan het parket. Als een boete niet wordt betaald, wordt het dossier overgemaakt aan het parket. Vorig jaar werd er geen enkele administratieve boete betaald, in 2017 was dat het geval met één boete van 60.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen