Direct naar artikelinhoud
China

Vervuiler betaalt voortaan in China

Het is al jaren bedroevend gesteld met de luchtkwaliteit in China. Vanaf nu moet de vervuiler daarvoor betalen.Beeld Getty Images

In China zullen vervuilers voortaan moeten betalen voor de schade die ze aanrichten aan de grond, het water of de luchtkwaliteit. Een pilootproject in enkele steden wordt uitgebreid naar het hele land.

Onder de bestaande Chinese wetgeving konden vervuilers enkel aangeklaagd worden door partijen die zelf schade hadden geleden. Die schade moest aantoonbaar zijn en tot economische verliezen hebben geleid.

Maar vanaf 1 januari krijgen bedrijven die zich schuldig maken aan ernstige vervuiling het vel moeilijker. Er komt een nieuw systeem dat de bedrijven verplicht om hun puinhoop zelf op te ruimen of overheid daarvoor te compenseren. Bovendien riskeren ze ook nog eens een boete voor de schade die ze aanrichten.

Vervuiler betaalt

"Tot nog toe was de situatie dat bedrijven vervuilen, de bevolking daaronder lijdt en de overheid de kosten betaalt", zegt een woordvoerder van het ministerie van Leefmilieu in de krant South China Morning Post. "Deze hervorming zal dat veranderen."

Het systeem werd al getest in enkele steden, met succes. In Guizhou werd een bedrijf al veroordeeld tot een boete van zo'n 1,2 miljoen euro

De nieuwe regeling is van toepassing op het grootste deel van het Chinese grondgebied, inclusief grond en grondwater, waterlopen en de lucht. Enkel de zee blijft buiten beschouwing, omdat schade aan marine ecosystemen onder een aparte wet valt. Ook schade aan individuen of privébezit blijft geregeld onder de bestaande wetgeving.

Gemeente

De overheid werkt aan een nieuwe methode om milieuschade accurater in kaart te brengen. Om de efficiëntie te versnellen, zijn het niet langer de provincies die compensatie eisen, maar de lokale gemeente. Als er geen vergelijk gevonden wordt met de vervuiler, is de overheid voortaan verplicht een rechtszaak aan te spannen.

Het systeem is al op kleinere schaal getest in de provincies Jilin, Jiangsu, Shandong, Hunan, Chongqing, Guizhou en Yunnan. In Guizhou werd een bedrijf zo al veroordeeld tot compensatie van 9 million yuan (1,2 miljoen euro) om de rekening te betalen voor ecologisch herstel.