Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Ook Amerikaanse Senaat keurt Trumps belastinghervorming goed

Vicepresident Mike Pence voor de stemming in het Huis van Afgevaardigden.Beeld AFP

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben heeft vannacht de belastinghervorming van de Republikeinen goedgekeurd. De belastinghervorming was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van de Amerikaanse president Donald Trump. 

De tekst werd eerder gisterenavond (gisterenmiddag lokale tijd) goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden met 227 tegen 203 stemmen, maar bevatte passages die de goedkeuring in de Senaat wegens procedurele redenen zouden bemoeilijken, melden Amerikaanse media. De Senaat schrapte daarop de bewuste bepalingen en keurde de tekst vanmorgen rond 6.45 uur Belgische tijd goed met 51 stemmen tegen 48. 

Daardoor moet ook het Huis de tekst opnieuw goedkeuren: een nieuwe stemming wordt later vandaag verwacht. Trump zou de wet vanavond dan kunnen ondertekenen. Hij reageerde op Twitter al verheugd over de goedkeuring. "De Amerikaanse Senaat heeft de grootste belastingvermindering en -hervorming in de geschiedenis goedgekeurd". Trump zegt dat er om 13 uur (plaatselijke tijd) een persconferentie zal plaatsvinden als ook het Huis opnieuw het licht op groen zet.

Twitter bericht wordt geladen...

'Byrd Rule'

Concreet zorgden twee en volgens sommige media zelfs drie kleinere bepalingen in de wet voor problemen. Een gaat bijvoorbeeld over het aanwenden van spaarplannen voor de universiteit bij thuisonderwijs, een andere is een zeer specifieke belastingvrijstelling waar maar één school in heel land - Berea College in Kentucky - baat bij zou hebben.

Enkele Senatoren zouden bezwaar hebben aangetekend op basis van de zogenaamde 'Byrd Rule', die het senatoren mogelijk maakt om wetgeving te blokkeren die de federale staatsschuld zou doen toenemen. De procedurele kwestie zal echter weinig roet in het eten gooien, verzekeren de Republikeinen. "Dit is niet het einde van de wereld", aldus senator John Kennedy.

Enkele senatoren tekenden bezwaar aan op basis van de 'Byrd Rule', die mogelijk maakt om wetgeving te blokkeren die de federale staatsschuld zou doen toenemen

Lagere vennootschapsbelasting

Centraal in het 500 bladzijden tellende voorstel is een enorme vermindering van de vennootschapsbelastingen van momenteel 35 naar 21 procent. Ook de meeste belastingbetalers kunnen ervan uitgaan dat ze in elk geval tijdelijk minder geld aan de fiscus moeten afstaan. De rijken profiteren in tegenstelling tot de verklaringen van Trump duidelijk meer van de hervorming dan de armen, de lagere en de middenklasse. 

De hervorming zal de komende jaren zorgen voor een schuldtoename van 1,5 biljoen dollar (1,27 biljoen euro) bovenop de schuld van 20 biljoen dollar.