‘Paard zkt. Thuis’-site ligt meteen onder vuur: “Malafide slagers kunnen ze slachten zonder dat iemand het weet”

© if

Wie door omstandigheden niet meer kan zorgen voor zijn of haar paard, kan vanaf vandaag terecht op de online databank ‘Paard zkt. Thuis’. Je kan er je paard aanbieden voor gratis overname, “omdat elk paard recht heeft op een vijfsterrenthuis”, klinkt het. “Een absolute schande”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA. “De paarden zullen er de dupe van zijn en bij de verkeerde mensen terechtkomen.”

Cédric Maes

“Heel wat mensen kunnen door omstandigheden het onderhoud en de verzorging van hun paard niet meer aan”, zegt Britt Verbeeck, communicatieverantwoordelijke van vzw PaardenPunt Vlaanderen - Stichting voor paarden in nood. De vzw is door de Vlaamse overheid erkend en gesubsidieerd als koepelorganisatie van de Vlaamse paardensector. “Met de blijvende koude in aantocht, lanceren we een online platform waar mensen hun paardachtigen kunnen aanbieden voor een gratis overdracht.”

Paarden, pony’s of ezels ... eigenaars kunnen via het platform in contact komen met nieuwe baasjes voor hun viervoeters. “Mensen die het goed menen met hun dieren, geven een dier liever weg dan het te laten verkommeren. Dat is de bedoeling van onze site”, klinkt het.

“Onverantwoord”

Waar de paarden terechtkomen, controleert de stichting niet. “Wij bieden enkel het platform en een voorbeeldcontract voor overname aan”, zegt Verbeeck. “Controle of het paard al dan niet goed terechtkomt, doen wij niet. Maar klachten over malafide praktijken zullen uiteraard wel opgevolgd worden.”

Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA, is niet te spreken over het initiatief. “Wie dat uitgevonden heeft, moesten ze opsluiten”, klinkt het. “Mensen die de middelen niet hebben om een paard te onderhouden, gaan nu impulsief zo’n gratis paard in huis halen. En binnen een paar jaar kunnen de asielen de paarden opvangen. Een warme thuis voor een dier vind je niet door het mee te geven aan eender wie. Malafide slagers kunnen ze zelfs gratis ophalen en clandestien slachten, niemand zal het geweten hebben.”

Bij The Old Horses Lodge in Laarne, een van de twee asielen voor verwaarloosde paarden, pony’s en ezels in Vlaanderen, is men ook niet opgezet met de website. “Sommige mensen beseffen niet dat je een paard koopt voor dertig jaar, en niet voor twee zomers”, zegt verantwoordelijke Marina Tondeleir. “En nu lanceert de Stichting voor paarden in nood, die in 2011 opgericht werd om de asielen te ondersteunen, een site waar mensen zonder controle een paard gratis kunnen kiezen? Ongelooflijk.”

Op zoek naar geschikte eigenaars

Tondeleir had liever een samenwerking gezien met de asielen, omdat zij wel uitkijken naar geschikte baasjes. “Wie bij ons een paard adopteert, moet eerst enkele lessen volgen met het dier en wordt jaarlijks opgevolgd”, zegt ze. “Wij zijn er wél zeker van dat de paarden goed terechtkomen, via het platform is daar geen garantie voor. Ze hadden de middelen beter aan de asielen gegeven, in plaats van een vondelingenschuif voor paarden te beginnen”, klinkt het.

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) als Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wijzen elkaar met de vinger. “Dit valt onder Landbouw”, klinkt het bij Weyts. “Dit gaat om het welzijn van die dieren en is dus een bevoegdheid van de inspectie dierenwelzijn”, klinkt het bij Schauvliege.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen