Spanning rond Noord-Korea - Canada en VS organiseren op 16 januari bijeenkomst in Vancouver

door
Belga
Leestijd 1 min.

Canada en de Verenigde Staten organiseren in januari een internationale bijeenkomst over de de Noord-Koreaanse crisis. Die zal op 16 januari plaatsvinden in het Canadese Vancouver, zo hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn Canadese ambtsgenoot Chrystia Freeland dinsdag gezegd. De zogenaamde "Vancouver Group" zal bestaan uit de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die onder de Verenigde Naties meevochten in de Koreaanse Oorlog (1950-1953), waaronder dus ook België. Daarnaast nemen ook de buitenlandministers van Zuid-Korea, Japan, India en Zweden deel, zo maakte Tillerson bekend in Ottawa, tijdens zijn eerste officiële bezoek aan Canada.

"We zullen manieren blijven vinden om de druk op Noord-Korea te verhogen en een eenduidige boodschap vanuit de internationale gemeenschap te sturen: 'wij zullen Noord-Korea nooit accepteren als een nucleaire natie'", aldus Tillerson op een gezamenlijke persconferentie met Freeland. "We delen één doel: de volledige en verifieerbare denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland."

Volgens de Amerikaanse buitenlandminister zal de bijeenkomst op 16 januari ook duidelijk maken dat de rest van de wereld bereid is om te onderhandelen en dat ze wacht op het regime in Pyongyang om bereidwilligheid te tonen om een diplomatieke oplossing te bereiken voor de crisis. Tillerson benadrukt dat de "drukcampagne" niet aflatend zal zijn, tot Noord-Korea akkoord gaat om hun kernarsenaal op te geven.

Bron: Belga