Direct naar artikelinhoud
Media

Productiehuis Marmalade blijft worstelen met onbetaalde facturen

Nadat de Beauty & The Beast een gat van 700.000 euro sloeg, begonnen de geldproblemen.Beeld rv Luk Monsaert

Marmalade, het productiehuis achter de musicals De kleine Zeemeermin en Beauty & The Beast en films als Wat mannen willen, Bad Trip en Alleen Eline blijft het financieel moeilijk hebben. Vijfentachtig schuldeisers hebben zich nu verenigd in een poging toch nog wat centen los te weken.

"Toen ik na maanden wachten op mijn geld een paar dagen geleden een incassobureau inschakelde, kreeg ik telefoon van Marmalade. Het had volgens hen geen enkele zin om een gerechtelijke procedure op te starten. Er waren immers nog 41 wachtenden voor me die net hetzelfde hadden gedaan." Aan het woord is een cameraman die nog een fors bedrag heeft openstaan bij Marmalade. 

'Wij zijn slechts de kleine vissen. Voor wij aan de beurt komen, is de kas al leeg'
Schuldeiser

Hij is niet de enige zo blijkt. Een Excel-file die De Morgen kon inkijken, lijst vijfentachtig schuldeisers op. Acteurs die te zien waren in de fictiereeks Gent West of cameramensen, monteurs, make-up artists en cateringbedrijven die opdoken op de set van Bad Trip, Allemaal familie of (het nog uit te komen) Godin van de jacht. Allemaal moeten ze nog geld krijgen van Marmalade. Goed voor een totaalbedrag van 756.947 euro. Zij hebben zich de voorbije dagen verenigd in de hoop op die manier sterker te staan in de onderhandelingen met Marmalade. "Want wij zijn slechts de kleine vissen. Voor wij aan de beurt komen, is de kas al leeg." 

Zakelijke expertise

Het verhaal van Marmalade begon nochtans mooi. Vier jaar geleden stampte Yoshi Aesaert, toen amper 25, een productiehuis uit de grond dat zich toelegde op remakes van romcoms die in het buitenland hun strepen al hadden verdiend. Die formule sloeg aan en Aesaert begon al snel aan uitbreiding te denken. Maar de ambitieuze ondernemer vloog te dicht bij de zon. Zijn eerste livespektakel, de musical Beauty & The Beast, sloeg een put van 700.000 euro. Meteen daarna begonnen de geldproblemen. Cateringbedrijven, cameramensen, schminksters en acteurs werden van de ene op de andere dag niet of nauwelijks meer betaald. 

In september van dit jaar beloofde Aesaert beterschap. Een Vlaamse ondernemersfamilie, die liever onbekend wou blijven, kocht 15 procent van de aandelen van Marmalade Group en legde daarvoor 1,5 miljoen euro op tafel. "Met die injectie kunnen we de betaalachterstand wegwerken", liet Aesaert toen weten. Bovendien zou zijn nieuwe partner ook voor meer zakelijke expertise zorgen. Maar voor de schuldeisers veranderde niets. Zij bleven op hun centen wachten. Ondanks alle beloftes van de Marmalade-CEO. 

Afbetalingsplan

Hun ongenoegen groeide. Zeker omdat Aeasert steeds maar bleef herhalen dat de financiële groeiproblemen van zijn bedrijf zo goed als van de baan waren. "Onze producties blijven gewoon draaien. Zo groot is de onrust dus niet", vertelde hij vorig weekend nog in de Mediahuis-kranten. Voor de vijfentachtig schuldeisers de aanleiding om de handen in elkaar te slaan. 

'We willen alle schuldeisers tegen het einde van het jaar betalen en zijn van plan ons aan die belofte te houden'
Vincent Morres, Marmalade

Ondertussen voerden ze al een aantal gesprekken met Marmalade en lijkt het de goede weg op te gaan. Momenteel ligt een afbetalingsplan op tafel waarbij de schuldeisers vanaf volgend jaar elke maand een deeltje van het hen verschuldigde bedrag op hun rekening gestort zouden krijgen. "De enige manier om toch nog een deel van onze centen te krijgen", klinkt het. "We zitten in de heel vreemde situatie dat we niet te veel rumoer rond onze problemen mogen maken. Die negatieve publiciteit kan afstralen op de films en producties die nu lopen. Als die floppen kunnen we definitief naar ons geld fluiten." 

Al is niet iedereen op de lijst het met die zachte aanpak eens. "Wat bij Marmalade gebeurt, kan echt niet. We worden constant belogen en bedrogen. Sommige mensen die nu al maanden niet betaald zijn, dreigen zelf in de financiële problemen te komen." 

Yoshi Aesaert zelf verwees gisteren door naar Vincent Morres, die de communicatie van Marmalade voor zijn rekening neemt. Die kon alleen het mantra herhalen dat bij Marmalade nu al een aantal maanden te horen is. "We willen alle schuldeisers tegen het einde van het jaar betalen en zijn van plan ons aan die belofte te houden."