© id/photo agency

Hilde Claes ziet probleem niet: “Ik heb de wet gevolgd”

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (sp.a) ligt onder vuur omdat het bedrijfje van de partner van haar kabinetschef een opdracht kreeg van de stad. Coalitiepartner CD&V is daar niet blij mee. Claes zelf ziet het probleem niet. “Ik heb de wet gevolgd”, zegt ze.

Stijn COOLS en Wim WINCKELMANS

Binnen de Hasseltse administratie en politieke meerderheid bestaat groot ongenoegen over de manier waarop het kabinet van burgemeester Hilde Claes (sp.a) een opdracht toegekend heeft aan een Limburgs communicatiebureau. De partner van haar kabinetschef maakt deel uit van de directie van het bedrijfje in kwestie, wat tot speculaties over belangenvermenging leidt, zo bericht onze zusterkrant De Standaard.

Inzet van de controverse is een budget van 180.000 euro om Hasselt te promoten. Eind vorig jaar ging er een offerteaanvraag naar vier bureaus met de vraag een voorstel uit te werken.

De aanzet voor de aanvraag was gegeven door de kabinetschef van Claes, Elke Braekmans. Iets wat ongebruikelijk is, want normaal neemt de communicatiedienst hier het initiatief. “Maar die kwam niet met een initiatief”, verdedigt Claes zich. “Daarom heeft mijn kabinetschef de pen vastgenomen. We wilden niet dat het op de lange baan zou belanden. Aanpassingen waren nog mogelijk.”

Betrouwbare namen

Het voorstel van de kabinetschef vermeldt vier bureaus als mogelijke partners, waarbij ook het bureau van haar partner, Impuls. Ook dat vindt Claes niet abnormaal. “De voorgestelde bureaus zijn gekende, betrouwbare namen in Limburg.”

Twee bureaus doen een offerte. Kabinetschef Braekmans krijgt deze op haar bureau en laat aan de aankoopdienst van de stad weten dat Impuls haar voorkeur geniet, na samenspraak met de burgemeester.

Daar vindt Claes niets vreemds aan: “De voorstellen zijn aan ons voorgelegd zonder de naam van de indiener en zonder prijs.”

Volgens de officiële motivering was Impuls het enige bureau dat een duidelijke visie had en een plan van aanpak voorstelde. Het andere bureau zou daarin tekortschieten.

Uiteindelijk mag Impuls een eerste opdracht uitvoeren. Dat gaat niet over de volle 180.000 euro, maar een eerste deelopdracht van afgerond zevenduizend euro.

De zaak roept veel vragen op binnen de meerderheid over deontologie. “Er moet hierover snel meer duidelijkheid komen”, zegt Ivo Belet, CD&V-fractieleider in de gemeenteraad en coalitiepartner van Claes. “We kunnen ons niet veroorloven vereenzelvigd te worden met zulke praktijken.”

Bevestigen

Ook andere leden van de meerderheid en de administratie hebben vragen. Donderdag belooft Claes haar uitleg nogmaals te doen. “Ik heb de wet op overheidsopdrachten gevolgd”, zegt ze. De burgemeester zal vragen de beslissing om Impuls aan te stellen te bevestigen. Het dossier is opnieuw slecht nieuws voor Claes. Ze lag al onder vuur wegens haar uitnodiging voor haar bal, Zondag met Hilde, inclusief sp.a-logo, en voor de publiciteit die ze voor zichzelf maakt via de stedelijke informatieborden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer