Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

Tien films die u deze week niet mag missen

Star Wars: The Last Jedi.Beeld RV
, en

1. Star Wars: The Last Jedi

Twee uur en 32 minuten. Zo lang heeft nieuwbakken Star Wars-regisseur Rian Johnson nodig om zijn verhaal te vertellen. The Last Jedi verveelt geen minuut. Al blijven we achteraf met meer vragen zitten, dan we aan de film begonnen zijn. De grootste verrassing van The Last Jedi is Mark Hamill. Dat lijkt contradictorisch, want na de woordeloze cameo in The Force Awakens stond de terugkeer van Luke Skywalker in de sterren geschreven. Maar de 66-jarige acteur speelt na de soms knullige prestaties van veertig jaar geleden hier pas écht de rol van zijn leven. Kortom, het ultieme eerherstel. Nu in de zalen. Lees hier onze recensie, hier ons gesprek met Mark Hamill en hier ons stuk over vrouwen in Star Wars.

2. Home

Hij staat deze week te pronken op de 96e plaats in ons ultieme Cult.overzicht van het jaar: Home, de vierde en beste langspeelfilm van Fien Troch. Als u die nog niet gezien heeft, mag u nu in de hoek gaan staan, en daar vrijdag weer uitkomen om rechtstreeks naar Bozar te rennen, waar nog tot 24/12 het Be Film Festival doorgaat. Zes dagen lang worden zowat alle Belgische films van het afgelopen jaar opnieuw vertoond, met daarnaast ook enkele avant-premières. Fien Troch is dit jaar meter van het festival, en geeft na de screening van Home ook een (gratis!) masterclass. Een tip: als u gaat kijken, vraag haar dan zeker eens hoe ze die expliciete seksscènes in de film heeft aangepakt. Lachen gegarandeerd. Op 22/12 in Bozar (Brussel).

3. Coco

Na twee mindere vervolgfilms heeft animatiestudio Pixar weer origineel werk klaar. Coco speelt zich af op Día de los Muertos, het uitbundige dodenfeest in Mexico wanneer wij ons mistroostige Allerheiligen vieren. Opnieuw heeft Pixar de grenzen van het technisch mogelijke verlegd, nooit eerder heeft de dood er zo mooi uitgezien. Maar de film heeft ook een sterk verhaal met vernuftige plottwists die tot het einde emotioneel weten te verrassen. Herinnert u zich het zakdoekmoment uit Toy Story 3 nog? Serieus, wij verdenken regisseur Lee Unkrich ervan aandelen van Kleenex te hebben. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie, hier ons interview met maker Lee Unkrich en hier onze reportage vanop de campus van Pixar.

4. Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Wie kerstvakantie zegt, zegt gezelligheid. En wie gezelligheid zegt, zegt Disneyfilms. Goed gezien dus van Cinematek, om de komende twee weken een reeks klassiekers van ’s werelds bekendste animatiestudio te programmeren in Flagey. Vrijdag mag Sneeuwwitje en de zeven dwergen – inmiddels 80 jaar oud! – de de spits afbijten. Doc, Stoetel, Giechel, Grumpie, Niezel, Bloosje, Dommel en Jan Peumans zorgen voor de sfeer en de liedjes, u moet zelf alleen nog een knus tv-dekentje meebrengen. Op 23/12, 29/12 en 4/01 in Flagey (Brussel).

5. Paddington 2

Kinderfilms maken waar ook volwassenen van smullen: het is niet alleen Pixar gegeven. In Paddington 2 zie je voor de tweede keer een beer broodjes met marmelade smeren, en oh, dat is alweer een wonder. Nooit zag de vacht van de geliefde haarbal er aaibaarder uit, zelden viel er zo hartelijk te lachen met zijn dolle avonturen. Hugh Grant vormt de kers op de taart in deze warme sequel: hij ontpopt zich tot even hilarische als schizofrene schurk. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

6. Wonderstruck

Wat krijg je wanneer topregisseur Todd Haynes (Carol) een kinderboek verfilmt? Een uitzonderlijk elegante familiefilm voor meerwaardezoeker(tje)s. Haynes beseft dat kinderogen ook tegen een stootje kunnen, en gaat aan de slag met pijnlijke thema’s als eenzaamheid, identiteit en de hunkering naar geborgenheid. Op bijzonder ambitieuze wijze dan nog: één van de twee verhaallijnen speelt zich af in 1927, en is opgevat als een stille film. De dove hoofdrolspeelster Millicent Simmonds is een revelatie. Nu in de zalen. 

7. The Square

De Gouden Palm van dit jaar doet u schuddebuiken en ongemakkelijk op uw stoel schuifelen. Regisseur Ruben Östlund (Turist) drukt ons met de neus op onze eigen hypocrisie in deze heerlijk vreemde satire van de hedendaagse kunstwereld, maar ook – en vooral – van de moderne mens. Een film als een sociologisch experiment, tjokvol onvergetelijke en hilarische spektakelscènes. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Ruben Östlund.

8. Façades

Kleine geheimen hebben soms grote gevolgen. Dat is de spil van het familiedrama Façades, de nieuwe film van Nathalie Basteyns & Kaat Beels – het regisseursduo achter de tv-reeksen Clan en Beau Séjour. De vrijgevochten Alex (Natali Broods) moet daarin familietrauma’s onder ogen zien wanneer haar dementerende vader Jean (Johan Leysen) alleen achterblijft. Beels en Basteyns hadden van Façades gemakkelijk een thriller kunnen maken, waarbij spanning het haalt van emotie. Maar dat hebben ze bewust niet gedaan, en dat siert hen. Ze laten Natali Broods en Johan Leysen schitteren in een prachtig acteerduet, en kiezen voor schoonheid van het tragische soort. Nu in de zalen. Lees hier onze recensie, hier ons interview met Johan Leysen en hier ons interview met de 3 vrouwen achter de film.

9. A Man of Integrity

Naar verluid moest regisseur Mohammad Rasoulof A Man of Integrity Iran uitsmokkelen op usb-stick. De reden is simpel: de film is een fijnzinnige maar niet mis te verstane aanklacht tegen de corruptie in zijn thuisland. Alles draait om Reza, een vissenkweker met een té groot gevoel voor rechtvaardigheid. De titel slaat natuurlijk op Reza, maar is evenzeer van toepassing op Rasoulof. Door het Iraanse regime wordt hij misschien als oproerkraaier bekeken. Maar hij formuleert zijn kritiek op een zodanig tactvolle, ingetogen manier, dat deze film het portret wordt van elke burger die er vastzit in de wurggreep van de maatschappij. Nu in de bioscoop.

10. David Lynch: The Art Life

Nu Twin Peaks: The Return helemaal is uitgezonden op VIER, en iedereen dus de kans heeft gekregen om het strafste, meest ontregelende stukje tv-fictie van het jaar te ontdekken, komt Sphinx Cinema net op tijd met zijn herneming van David Lynch: The Art Life. Geen traditionele documentaire over David Lynch, maar wel een duik in zijn leefwereld en in zijn schilderkunst – want nee, Lynch gebruikt niet alleen zijn camera om de wereld de stuipen op het lijf te jagen, maar ook zijn penseel. Van 22/12 tot 17/01 in Sphinx Cinema (Gent). Lees hier onze recensie.