Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingencrisis

Tientallen gewonden na vechtpartij in Grieks vluchtelingenkamp

Het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos (foto ter illustratie).Beeld AFP

Bij een gevecht in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos zijn gisteravond tientallen mensen gewond geraakt, onder wie twee zwangere vrouwen. Volgens een lokale nieuwswebsite kwam het tot een confrontatie tussen Afghanen en Syriërs. 

Politie en brandweer moesten ter plaatse komen om de controle te herstellen, schrijft Lesvosnews.gr.

De vluchtelingenkampen op de Egeïsche eilanden, de belangrijkste toeganspoort naar Europa, zijn zwaar overbevolkt en de omstandigheden zijn er vaak onmenselijk.

De Griekse overheden probeerden de druk op de kampen te verminderen door meer dan 1.500 asielzoekers over te brengen naar het vasteland. Enkel in het kamp Moria op Lesbos leven momenteel echter meer dan 5.500 mensen, hoewel er slechts 2.300 plaatsen zijn voorzien. Op Chios en andere eilanden is de situatie gelijkaardig.

Volgens de deal tussen de Europese Unie en Turkije moeten alle mensen die via de Egeïsche zee in Europa arriveren, zich op de eilanden aanmelden om asiel aan te vragen. Maar de aanvragen worden zeer traag verwerkt, terwijl de vluchtelingen blijven toestromen, waardoor ze vaak maandenlang in de kampen moeten wachten.